IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Украйна ще работят за енергийна ефективност и зелена енергия

Украйна е сигурна страна за транзита на руския природен газ за ЕС, смята комисарят Марош Шефчович

18:48 | 24.11.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия и Украйна подписаха нов Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката, съобщават от Брюксел. Споразумението е насочено към сътрудничество в различни области, сред които енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

Досега двете страни се фокусираха основно върху енергийната сигурност, ядрената сигурност, инфраструктурата и реформите на енергийния пазар.

"Украйна е дългогодишен стратегически партньор на ЕС. Тя е сигурна транзитна страна за руския природен газ към страните от ЕС дори и в последните турбулентни времена", коментира комисарят, отговарящ за европейския Енергиен пазар, Марош Шефчович.

Той коментира още, че ЕС ще опита да запази тази роля на Киев и в бъдеще, както и че Украйна подкрепя Енергийния съюз и би искала да е стратегически партньор в създаването му.

Новият меморандум е доказателство, че Украйна е изпълнила важните реформи в областта на енергетиката, особено в газовия сектор, отбеляза от своя страна комисарят по въпросите на енергетиката и действия в климата Мигел Ариас Канете. Той допълни, че приветства ратификацията на Парижкото споразумение за климата от Киев.

Марош Шефчович ще бъде в Москва на 25 ноември, за да обсъди "горещи" енергийни теми с руската страна. Според предварителната информация разговорите ще бъдат насочени към доставките на природен газ през зимата, както и транзитът на природен газ през Украйна след 2019 година.

Според анализаторът Тиери Брос обаче има някои индикации, че ЕС оттегля подкрепата си за Украйна в конфликта с Русия. Доказателство за това е разрешението на ЕК "Газпром" да има достъп до още 40% от капацитета на OPAL, макар и чрез участие в търгове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
ЕС пусна Украйна по пързалката , зелена енергия -ала бала . Предстои хващане за палците и главата гледа към Брюксел !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още