IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изостава с целите за ВЕИ в отоплението

Масово за отопление и охлаждане в общността все още се използва газ или дори въглища, сочат данни на Европейската комисия

17:25 | 27.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Възобновяемите източници намериха своето място при производството на електроенергия, но по отношение на отоплението и охлаждането - Европейския съюз изостава. Този извод прави Паула Маркес, директор на дирекция в Европейската комисия, цитирана от EurActiv.

За отопление все още са водещи изкопаемите горива - в някои страни до 84% от отоплението се извършва с газ, гориво за отопление или дори въглища. Възобновяемите източници - биомаса, соларни панели и геотермални извори, имат дял от едва 18,6% от сектора за отопление в общността.

Проблем е и слабият напредък на страните в тази област, допълват още от Европейската комисия. По данни на институцията отоплението и охлаждането държат дял от 51% от крайното енергийно потребление, както и 27% от емисиите въглероден диоксид на общността.

Очакванията на Брюксел са за поне 27% дял на възобновяемите енергийни източници по отношение на осигуряване на охлаждане и отопление. Така ще бъде изпълнена целта от поне 27% дял на ВЕИ в общото енергийно потребление до 2030 г.

В ЕК са категорични, че целите трябва да бъдат постигани ефективно по отношение на разходите. Ако липсва баланс, тогава най-натовареният сектор по отношение на зелените политики ще бъде електроенергетиката, което ще направи ангажиментите по-скъпи.

Решението е субсидиите за изкопаемите енергийни източници да бъдат спрени, а хората да бъдат информирани за ВЕИ-алтернативите, препоръчва експертът Найджъл Котън от Европейския институт за медта (ECI). В допълнение и сградите трябва да бъдат реновирани, препоръча още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още