IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС слага таван на таксите на кредитни и дебитни карти

Според регулацията таванът ще бъде около 0,2% от трансакцията за дебитни карти и 0,3% от сумата на трансакцията за кредитни карти

12:52 | 18.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Таксите за обслужване на дебитни и кредитни карти ще имат таван според нова директива на Европейския съюз (ЕС), пише Financial Times.

В сряда вечерта преговарящи от страните членки на ЕС и Европейския парламент се съгласиха да изготвят проект за налагане на максимални такси за обслужване на картовите трансакции. По този начин политиците искат да намалят мултимилиардните приходи в евро на европейските банки. 

Според регулацията таванът ще бъде около 0,2% от стойността на трансакцията за дебитни карти и 0,3% от трансакцията за кредитни карти. Идеята е продължение на политиката на антимонополното законодателство при трансграничните такси. Очаква се най-голямо въздействие да се усети на пазари като Германия, в която основната такса при кредитните карти е 1,8% от сумата, и в Полша, в която тя възлиза на 1,6% от трансакцията.

От много време насам търговците на дребно се оплакват, че плащат прекалено високи според тях такси за операции с плащания по карти, чиято цена е скрита от потребителите. Според предловеничта търговците на дребно ще могат да имат по-голяма свобода при избора на карти, таксувани с различни ставки.

Опитът на Брюксел да наложи регулации цели да предостави едно по-цялостно решение на проблем, който бе извън лимита на антимонополното законодателство в продължение на повече от две десетилетия. ЕК последва примера за сходни усилия от страна на САЩ, Швейцария, Испания и Австралия, резултатите от които обаче са силно оспорвани.

Еврокомисарят по конкурентоспособността Маргреге Вестагер заяви: „Това предложение е добро за потребителите, добро за бизнеса и добро за Европа. То ще доведе до по-ниски цени и прозрачност на разходите за потребителите. То намалява „данъка“, наложен на бизнеса от банките под формата на трансакционни такси, и освобождава спирачките, които засега задържаха иновациите“.

Издателите на карти и банките обаче предупреждават, че законодателната реформа ще има обратен ефект. Търговците ще приберат всички спестявания от ограниченията на таксите, а потребителите ще плащат повече чрез предварителни банкови такси. От решаващо значение за решението е, че MasterCard загуби обжалването си в съда срещу Европейската комисия. ЕК твърди, че междубанковите картови такси нарушават директивата за конкуренцията.

През 2012 г. в ЕС са били издадени около 727 млн. карти за разплащане, а стойността на картовите трансакции е надминала 1,9 трлн. евро. Visa и MasterCard държат съответно 41,6% и 48,9% от пазара.

Търговците на дребно плащат на банките около 13 млрд. евро годишно за трансакции. 70% от тази сума се дължат на междубанковите картови такси за извършване на трансакцията.

Според проекта за директивата таксите за трансграничните трансакции с дебитни карти са ограничени до 0,2% от трансакцията. За трансакции в рамките на една държава държавите членки трябва да приложат лимита от 0,2% в рамките на пет години.

Правилата също така ще важат отчасти и за така наречените схеми на трети страни, като Diners Club и American Express, които не изискват такса за плащане. Схемите няма да бъдат обект на регулацията, стига картата да е издадена и да действа спрямо същите условия. След три години регулацията ще се разшири и до схеми, които лицензират трети страни да издават карти.

MasterCard и Visa успяха да преодолеят парламентарно предложение и да спечелят изключение за комерсиални карти, използвани само за разходи на бизнеса.

Предложението за директива бе прието в сряда и ще трябва официално да бъде одобрено от страните членки на ЕС и от Европейския парламент в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още