IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евалд Новотни: Несигурността за политиките в САЩ остава притеснителна

По думите на австрийския централен банкер Европа може би подценява процеса по Brexit

17:35 | 25.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Евалд Новотни. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Евалд Новотни. Снимка: Архив Ройтерс

Остава несигурността около бъдещите мерки в САЩ за търговските сделки и данъчната реформа и това е притеснително. Това каза Евалд Новотни, който членува в управителния съвет на Европейската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Новотни, който е и управител на Австрийската централна банка е дал интервю през местния вестник Der Standard, след като се е върнал от срещата на Световната банка и МВФ във Вашингтон.

Един от събеседниците ни във Вашингтон ни каза, че Тръмп и екипът му не са очаквали да спечелят президентските избори“, посочва финансистът.

Те имат предизборна програма, но не са подготвени как да продължат напред, което означава, че най-голямата икономика в света може известно време да се лута без ориентация“, казва още Новотни.

Според Новотни това, което сега се очертава в САЩ, е стратегия за шумни индивидуални решения, които не са от голямо макроикономическо значение. Но на най-важните въпроси, като например как Съединените щати ще осъществяват своите чуждестранни търговски споразумения и каква ще е данъчната реформа, все още няма отговори.

За Новотни са притеснителни и идеите на американците за „наказателни мита“ при внос на някои стоки. „Това би довело до допълнителни затруднения за европейската външна търговия. За Австрия подобен данък би имал предимно косвени негативни последици, имайки предвид местните доставчици за германската автомобилна индустрия. Но повечето от моите събеседници във Вашингтон бяха на мнение, че няма да се стигне до налагане на тази т. Нар. Boarder Adjustment Tax“, пояснява централният банкер.

Запитан за позицията на ЕЦБ по отношение на преговорите за Brexit, Новотни пояснява, че макар и недиректно въвлечена в преговорите, централната банка участва в разработването на някои позиции. По отношение на искането на британците за запазване на Лондон като централно финансово място, позицията на банката във Франкфурт е ясна: Brexit означава Brexit, заявява Новотни. Това значи, че банките, които искат да оперират в ЕС, трябва да имат седалище в рамките на съюза.

Същевременно Новотни изразява опасенията си, че досега някои проблеми относно преговорите за Brexit са подценени и предупреждава, че в бъдеще ще има възможност за редица негативни изненади, особено на фона на натиска във времево изражение по отношение на сроковете за водене на преговорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още