IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент застава зад по-опростена система за ДДС

От трансгранични измами с данъка в рамките на ЕС се губят 50 млрд. евро годишно, отбелязват депутатите

14:45 | 24.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За по-опростена система и по-малко изключения за данък добавена стойност (ДДС) се обявиха европейските депутати. Това е от съществено значение за борбата с измамите с данъка, посочват те с гласуването на специална резолюция.

"Настоящата сложна система би могла да бъде значително опростена, ако броят на стоките и услугите, които отговарят на условията за намалени данъчни ставки, бъде намален и някои стоки и услуги, които отговарят на условията за намалени данъчни ставки, се определят съвместно от държавите членки на равнището на ЕС",записано е в доклад по темата, приет от депутатите.

ДДС трябва да бъде плащан в страната, в която живее потребителят, тоест търговците няма да имат задължение да плащат данъка в собствената си страна, посочват още евродепутатите. По този начин ще се избегнат опитите за измами със стоки, които подлежат на данъчно облагане.

В документа, изготвен от Вернер Ланген (Европейска народна партия), се отбелязва още и нуждата от координирана данъчна политика между страните от ЕС, както и засилен обмен на информация за търговията .

Според данните на ЕП всяка година общността губи 50 млрд. евро от трансграничните измами с данъка. Затова и европейските депутати искат от ЕК да проучи нови технологии, като например "споделена счетоводна книга" и надзор  в реално време, като част от програмата за регулаторни технологии.

В своята резолюция европейските депутати подкрепят още и препоръката на Европейската сметна палата държавите от ЕС да облекчат обмена на информация със съдебните и правоприлагащи органи, сред които Европол и OLAF.

Депутатите призовават всички държави членки да публикуват приблизителни оценки на загубите, дължащи се на измамите с ДДС в рамките на ЕС, да предприемат мерки за преодоляване на слабостите в Еврофиск и да съгласуват по-добре своите политики за самоначисляване на ДДС за стоки и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още