IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха сесията с понижения

Здравните акции оказаха основен натиск на регионалния индекс заради промените в здравното законодателство на Барак Обама

19:44 | 21.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските акции приключиха сесията с понижения. Регионалният Stoxx 600 отчете спад от 0,53% до 375 пункта, като основен натиск оказаха акциите на компаниите от здравния сектор, които поевтиняха с 1,21% заради обявените от американския Конгрес поправки в здравното законодателство на бившия американски президент Барак Обама.

По-рано през сесията Euro Stoxx отчете едногодишен връх, достигайки до 379 пункта.

В Германия DAX 30 отчете спад от 0,75% до 11 962 пункта, във Великобритания FTSE 100 спадна с 0,69% до 7 387 пункта, а във Франция CAC 40 се понижи с 0,19% до 5 002 пункта.

От банковите акции Deutsche Bank приключи с поскъпване от 4,2%, след като започна периода за записване на новите акции от процедурата по увеличение на капитала на затруднения кредитор, съобщава CNBC.

Най-лош резултат в днешната сесия постигнаха акциите на компаниите за основни ресурси – понижение от близо 3%. Основен натиск върху групата оказаха акциите на Rio Tinto и BHP Billiton, както и производителят на мед Antofagasta.

Акциите на Fingerprint Cards поевтиняха с 31%, след като компанията посочи, че не може да прогнозира резултатите си за 2017 г. на фона на засилената конкуренция за технологии с пръстов отпечатък. Компанията се отказа и от изплащането на дивидент.

Що се отнася до икономическите новини, инфлацията във Великобритания скочи с 2,3% през февруари от 1,8% през януари. По-силният от очакваното ръст е подкрепен от увеличенията на цените на храните и горивата. След публикуването на данните британската лира постъпна с 0,8% срещу долара.

Междувременно председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск обяви, че първата среща на лидерите на държавите членки, на която ще се подготвят насоки за Brexit за останалите 27 държави от блока, ще се състои на 29 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още