IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси финишираха на червено

Петролът се луташе между ръстове и спадове по време на европейската сесия, тъй като опасенията за свърхпредлагането се върнаха

19:11 | 25.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борсови индекси се понижиха и затвориха сесията в четвъртък на червена територия, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,84% по предварителни данни, като всички сектори се търгуваха на червена територия.

Липсата на ключови данни през последните дни накара инвеститорите да се фокусират върху речта на председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън в петък. Те ще следят внимателно симпозиума в Джаксън Хол, щата Уайоминг за сигнали кога американската централна банка има намерение да повиши лихвените проценти, което ще се счита и донякъде за оценка за дългосрочните перспективи за икономиката.

Петролът се луташе между ръстове и спадове по време на европейската сесия, тъй като опасенията за свърхпредлагането се върнаха.

Малко след 19:00 часа българско време американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент се търгуваха с ръст от около 0,5% до съответно 47 и 49,3 долара за барел.

Волатилността в цената на петрола вероятно има известно влияние върху инвеститорските нагласи в Европа, тъй като спадът в цената води и до понижение при акциите на нефтените и газовите компании. Силният долар пък натежава на цените на металите и съответно на компаниите в сектора.

Акциите на Glencore поевтиняха с 3,2 на сто въпреки отчета за второто тримесечие от сряда, който показа, че загубите се свиват и че компанията продължава да полага усилия за понижаване на дълга си.

Акциите на Anglo American и Arcelor Mittal също отчетоха спадове от съответно 1% и 0,4%

В корпоративната сфера кабинният персонал на Lufthansa гласува в подкрепа на сделка за нови условия за заплащане и пенсии и по този начин сложиха край на дългия диспут между синдикати и работодатели. Акциите на германския авиопревозвач се понижиха с 2,8 на сто.

Sunrise Communications и Playtech бяха едни от най-добре представящите се компоненти в Stoxx 600, след като и двете компании отчетоха добри резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още