IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси са на червено след отслабването на "ефекта Тръмп"

Петролът поскъпна след изказването на руския енергиен министър, че Русия е готова да подкрепи решение на ОПЕК за замразяване на добива

19:46 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на големите фондови борси в Европа записаха понижения в сряда, след като инвеститорите направиха "почивка" след подема след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Цените на петрола пък се възстановиха след коментари на руския енергиен министър, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 заличи 0,2 на сто от стойността, след като не намираше посока по време на сутрешната търговия. Най-големи спадове се отчитат в химическия и в банковия сектор, които се понижават с по над 1%.

Британският FTSE-100 изгуби 0,63% и достигна 6749,72 пункта, след като бе отчетено свиване на строителния сектор на фона на неяснотите около Brexit.

Френският САС се понижи с 0,78% до 4501,14 пункта, а германският Dax се върна на червена територия след три поредни сесии на повишение, като изтри 0,66% до 10 663,87 пункта.

Цените на петрола рязко смениха посоката по време на следобедната търговия след коментари на руския енергиен министър Александър Новак, които компенсираха отрицателното влияние на данните за запасите от петрол в САЩ.

Новак заяви, че Русия е готова да подкрепи решение на ОПЕК за замразяване на добива и че вижда голяма вероятност за постигане на споразумение навреме за срещата на страните членки на картела в края на месеца, предаде Ройтерс.

Цената на американския лек суров петрол скочи с над 1% след изказването на Новак, въпреки че впоследствие отстъпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още