IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се окрилиха от данните за заетостта в САЩ

Фед ще изчака с вдигането на лихвите, за да види дали ръстът на заетостта ще се задържи като тенденция, прогнозират анализатори

19:25 | 08.07.16 г.
Европейските борси се окрилиха от данните за заетостта в САЩ

Европейските акции приключиха последната за седмицата сесия с ръстове заради по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ.

Регионалният Stoxx Europe 600 се повиши с 1,62% до 327 пункта. Във Великобритания FTSE 100 добави 0,87% до 6 590 пункта, в Германия DAX 30 отчете ръст от 2,24% до 9 629 пункта, а във Франция CAC 40 се повиши с 1,77% до 4 190 пункта.

Малко след като американското трудово министерство публикува данните за новоразкритите работни места през юни (287 хил. вместо очакваните 170 хил.), европейските акции отчетоха и интрадневни ръстове.

“Със скоковете пазарите в глобален мащаб ни казват, че има много по-голямо доверие в ръста на пазара на труда в САЩ”, коментира пред MarketWatch Тони Бедикиан, управляващ директор глобални пазари в Citizens Bank.

Въпреки добрите данни за заетостта в САЩ обаче анализаторите очакват Федералният резерв да не увеличава основната лихва на заседанието си в края на месеца. Прогнозите са, че Фед ще иска да изчака още един месец, за да види дали тенденцията ще се задържи, или е еднократен ефект.

Финансовите акции бяха най-добре представящите се от всички сектори в днешната сесия. Те възстановиха част от загубите, натрупани заради резултатите от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС).

Продължават обаче загубите на публичните компании от сектора на имотите  заради проблемите на британските имотни инвестиционни фондове. Няколко водещи фонда спряха да работят заради засиленото теглене на средства от инвеститори на дребно.

Акциите на Deutsche Bank поскъпнаха с почти 3 на сто в днешната сесия, след като по-рано тази седмица достигнаха рекордно ниско ниво.

В Милано Banca Monte dei Paschi di Siena увеличи пазарната си оценка с 5,5%, след като съобщи, че работи с европейските банкови власти за редуцирането на проблемните й активи.

Акциите на Air France-KLM поскъпнаха с 0,9%, след като главният финансов директор на авиокомпанията напусна, за да заеме същата позиция в доставчика на бизнес услуги ISS A/S.

Акциите на Marks & Spencer Group PLC поскъпнаха с 6,2%, след като швейцарската банка Credit Suisse увеличи оценката си за компанията до “неутрална”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още