IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвропейските борси затвориха на зелено

Опасенията от Brexit се успокоиха, но подновеният спад на цената на петрола оказа натиск на пазарите

19:50 | 21.06.16 г.
Eвропейските борси затвориха на зелено

Европейските индекси затвориха търговията във вторник предимно с повишения след проучванията, които успокоиха опасенията от Brexit. Въпреки това подновеният спад на цената на петрола оказа натиск на пазарите, пише CNBC.

Паневропейският индекс STOXX 600 записа повишение от около 0,9%, след като обърна тенденцията към спад по-рано през деня. Повечето сектори, с изключение на тези на суровините и на телекомуникациите, бяха на положителна територия.

Британският индекс FTSE 100 нарасна с 0,7%, докато френският CAC и германският DAX добавиха 0,9 и 0,8 на сто съответно.

В понеделник глобалните пазари бяха в подем след няколко проучвания през уикенда, които разкриха, че кампанията в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС набира отново инерция преди референдума за членството в четвъртък.

В понеделник вечерта обаче бяха публикувани две проучвания, според които нагласите сред гласоподавателите са противоречиви. Паундът поскъпна до 1,471 долара спрямо нива от около 1,40 долара миналата седмица.

Поради факта, че пазарите станаха чувствителни към проучванията преди референдума, има опасения от евентуални резки разпродажби, ако те отново покажат подкрепа на лагера за напускане на ЕС.

Цените на петрола се понижиха във вторник, след като пазарът се фокусира върху предлагането след силния двудневен подем благодарение на намалелите страхове от Brexit. Инвеститорите анализират и новините от нигерийски медии, че правителството е подписало споразумение с бунтовниците за спиране на огъня за 30 дни.

Европейският сорт Брент и американският лек суров петрол поевтиняха с по около 2 на сто, като се търгуват на нива от около 49,65 долара и 48,40 долара съответно. Цените на металите също се понижиха. Акциите на ArcelorMittal и Anglo American бяха сред най-зле представилите се в сектора днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още