IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с понижения

Общоевропейският индекс Stoxx 600 падна с 0,5%, като повечето сектори от състава му се оцветиха в червено

19:30 | 28.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси затвориха с понижения на основните индекси в понеделник, като еврото докосна 2,5-годишен връх, а инвеститорите следяха движението на цените на петрола, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 падна с 0,5%, като повечето сектори от състава му се оцветиха в червено. Лондонската фондова борса е затворена днес заради официален празник в страната.

Секторът на суровините се представи най-слабо, след като инвеститорите анализираха влиянието на урагана "Харви" в САЩ, който затвори много рафинерии и някои платформи за добив на петрол. Цените на "черното злато" се възстановиха леко около обяд по време на европейската сесия след по-ранните загуби. Цената на Брента беше около 51,86 долара за барел, а на американския лек суров петрол WTI - 46,74 долара.

Акциите на Provident поскъпнаха в понеделник с 22%, озовавайки се отново на върха на европейския индекс. Книжата възстановяват част от стойността си, след като се обезцениха с 66% в началото на миналата седмица заради новината, че главният изпълнителен директор Питър Крук напуска компанията.

Френската телекомуникационна група Altice обяви програма за обратно изкупуване на акции за 1 млрд. евро и съобщи, че обмисля възможности за придобиване.

На валутните пазари еврото достигна 2,5-годишен връх спрямо долара след двете речи на председателя на Европейската централна банка Марио Драги миналата седмица, в които той не даде никакви насоки за следващите стъпки на банката по отношение на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още