IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха на тъмно червено

Общоевропейският индекс STOXX 600 отбелязва седмичен спад от 0,3%

20:01 | 18.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари преживяха ужасяваща сесия в петък, след като Федералният резерв на САЩ реши да не повишава лихвените проценти от рекордно ниските им нива заради опасения за здравето на световната икономика, съобщава CNBC.

Несигурност цареше сред инвеститорите, което накара общоевропейският индекс STOXX 600 да завърши с понижение от 1,8%, след като успя да се възстанови леко от по-ранните си загуби. Индексът отбелязва седмичен спад от 0,3%.

При останалите основни бенчмаркове в Европа ситуацията също беше мрачна. Германският индекс DAX потъна с повече от 3%, или с 20% спрямо пика си през тази година през април.

Германските акции финишираха на 9916 пункта. Ниво от малко под 9899 пункта реално ще постави индекса в техническа меча територия, след като през април достигна до 12 374 пункта.

Френският индекс САС приключи със спад от 2,6%, а лондонският FTSE 100 – с 1,3% надолу след волатилна сесия.

Малко преди обяд лондонско време индексът FTSE 100 отбеляза спад от около 67 пункта заради грешка тип „fat finger” (букв. „натискане на погрешния бутон на клавиатурата“). Акциите с най-голямо понижение включваха тези на BT, HSBC и BP.

Цените на петрола също понесоха уреди в петък след предупрежденията на Фед за световната икономика. Цените на петрола сорт Брент и на американския суров петрол се понижиха с по около 1 долар при затварянето на европейските пазари.

Застрахователният сектор бе един от най-зле представилите се след решението на Фед. Застрахователните компании печелят от високите лихвени проценти, тъй като това означава, че ще получат по-висока доходност от държавните ценни книжа, в които инвестират.

Цената на акциите на холандската застрахователна компания Aegon се срина с 6%, а тези на Aviva и Prudential – с по над 2,5%.

Банковият сектор, който също печели от по-високи лихвени проценти, също пое удар в петък. Deutsche Bank и BNP Paribas бяха сред най-засегнатите, след като акциите им поевтиняха с по над 4,5%. Италианските и швейцарските банки, включително Credit Suisse и Intesa Sanpaolo, също завършиха на силно отрицателна територия.

Автомобилните акции също се търгуваха на червено. Най-лошо пострада френската компания Renault със спад от 4,2% и германската Daimler – с 4,3%.

Цената на златото скочи до почти триседмичен връх, след като ценният метал поскъпна с 0,5% до 1137 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още