IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха сесията на положителна територия

Акциите в банковия сектор обаче отчитат спад заради ЕЦБ и проблемите с италианските банки

19:10 | 09.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на европейските борси затвориха с повишения в петък, след като върху настроенията на инвеститорите повлия решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да разшири програмата си за изкупуване на облигации – макар и с по-малък обем на месечните покупки, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи с 1,02% нагоре в петък, като почти всички сектори излязоха на положителна територия.

Въпреки обявлението на ЕЦБ за нови стимули акциите на банковия сектор отчетоха спад от 0,62% при затварянето. След по-ранния ръст от по-рано тази седмица акциите на италианските банки поевтиняха в петък. Цената на книжата на Unicredit се понижи с 2,4%.

Акциите на Monte dei Paschi се сринаха с 10% след новината, че ЕЦБ е отхвърлила молбата за удължаване на срока за изпълнение на процеса на рекапитализация на стойност 5 млрд. евро. Това може да наложи натиск върху италианските банки да спасят затруднения кредитор.

Акциите на Sky поскъпнаха в петък, след като британската телевизионна компания получи оферта за придобиване от 21st Centruy Fox на Рупърт Мърдок. Ройтерс съобщи, че офертата е на стойност от около 23,23 млрд. долара. Цената на акциите скочи с 30% веднага след новината, но след това се понижи леко и в крайна сметка книжата приключиха с 26% нагоре.

Акциите на застрахователния сектор отчетоха спад от над 0,7%. Financial Conduct Authority публикува в петък предложения за правила и насоки върху жалбите по застраховането за гарантиране на плащанията.

Секторът на здравеопазването бе един от най-добре представилите се с ръст от 2,4%.

В събота страни членки на ОПЕК и държави извън групата ще се съберат, за да обсъдят план за подкрепа на цените на петрола. Само 5 от общо 14 страни извън ОПЕК са потвърдили присъствието си до момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още