IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари записват най-силното си тримесечие от 2015 г.

Петролът е напът да запише спад от 7% за тримесечието на фона на данните за ръст на производството в САЩ

19:35 | 31.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови пазари финишираха с ръстове в края на първото тримесечие, отчитайки най-доброто си тримесечно представяне от 2015 година насам, макар и търговията в последната сесия да беше изнервена и разнопосочна, пише Market Watch. Пазарите реагираха на публикуваните планове за преговорите за Brexit, както и на оставката на правителството на Южна Африка, допълва CNBC.

Така паневропейският Stoxx 600 финишира с ръст от 0,18% до 381,14 пункта. Тримесечието приключва с повишение от 5,5 на сто. На представянето на индекса помогна търговията на компаниите от туристическия сектор, както и в сектора на търговия на дребно.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, приключва сесията и седмицата на червена територия, но и с най-силния старт на годината от 2013 година насам.

Индексът записва ръст от 2,5% за тримесечието и така затвърждава серията от четири поредни тримесечия с повишение на стойността си, отбелязва Market Watch. За деня обаче загубата е в рамките на 0,63%, а в седмицата, в която Тереза Мей официално съобщи за намеренията на Великобритания да напусне ЕС, FTSE губи 0,2%.

Brexit вече изглежда необратим, още повече, че и европейските институции вече са готови с план за преговорите.

Германският DAX се повишава с 0,46% до 12 312,87 пункта, което е двугодишен ръст, а във Франция САС 40 записва повишение на стойността си от 0,65 на сто до 5 122,51 пункта.

Сред големите губещи на европейските фондови пазари днес е Old Mutual. Акциите на компанията поевтиняха със 7,51%, заради големите експозиции, които притежава в Южна Африка. Загуби заради политическата нестабилност в страната записва и минният сектор.

Цената на петрола се движи към сериозна загуба за тримесечието - в рамките на 7 на сто. Причината са колебанията на инвеститорите относно жизнеспособността на сделката на ОПЕК за намаляване на добива и увеличената активност в САЩ.

Лекият суров петрол достига до цена от 50,15 долара за барел към края на европейската търговия. Това представлява понижение от 0,4 на сто. За седмицата обаче сортът се готви да отчете ръст от 4%. Около 7% за тримесечието е очакваната загуба и за европейския Brent. Сортът достига до цена от 52,69 долара за барел, или спад от 0,5 на сто.

На валутните пазари щатския долар губи от стойността си спрямо основните валути. Едно евро се разменя за 1,0698 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още