IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските институции са в очакване на писмото на Лондон за Brexit

Преговорите ще бъдат отворени и прозрачни, обеща говорител на Европейската комисия

18:27 | 28.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските институции и екипите, които ще преговарят са в очакване Великобритания да съобщи официално своето решение за активиране на чл. 50 от Договора за ЕС. Това коментира говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в обедния брифинг в Брюксел, излъчван във видеосистемата на комисията.

Той отказа да коментира очаквания около Brexit с мотива, че разговорите още не са започнали. Според медийни публикации на Острова британското правителство ще съобщи в Брюксел за намерението си да напускане ЕС на 29 март.

Схинас обеща преговорите да бъдат водени прозрачно и открито и в съзвучие с европейските закони, каквито са основните принципи на работата на Европейската комисия в мандата на Жан-Клод Юнкер.

Той обаче призна, че в някои области като например търговски отношения или ядрена безопасност, ще има "известни ограничения на прозрачността".

Що се отнася до документите, които са на Европейската комисия, свързани с излизането на Великобритания от ЕС, те ще бъдат публични, доколкото това не нарушава правилата, посочи още говорителят на ЕК. Главният преговарящ от името на Комисията в разговорите за Brexit е бившият комисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още