IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари приключиха разнопосочно

Цените на петрола се повишиха с до 5 на сто, след като Саудитска Арабия и Русия подписаха съвместно изявление за стабилизиране на пазара на петрол

20:14 | 05.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Паневропейският Stoxx 600 се повиши в първия борсов ден от седмицата.

Основният борсов индекс завърши с малък ръст от 0,1% до 350,62 пункта, за което помогнаха най-вече френският телеком SFR Group и швейцарският производител на софтуер Temenos Group. Той е и най-печелившият компонент в индекса, след като акциите му поскъпнаха със 7,6%. SFR е на второ място, като книжата на компанията покачиха цената си с 6%.

Британският FTSE 100  финишира със спад от 0,22%, а френският CAC и германският DAX приключиха почти без промяна на ниво от 4541,08 пункта и 10672,22 пункта.

Американските пазари са затворени в понеделник заради Деня на труда.

Цените на петрола се повишиха с до 5 на сто, след като Саудитска Арабия и Русия подписаха съвместно изявление за стабилизиране на пазара на петрол на срещата на върха на Г-20 в Китай. Двете страни обявиха, че ще се създаде работна група за наблюдение на пазара на петрол, за да се гарантира неговата стабилност.

Фючърсите върху европейския сорт Брент и американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха след новината съответно с 1,47% до 47,52 долара за барел и 1,4% до 45,06 долара за барел.

Паундът се търгува около 7-седмичен връх спрямо американския долар, след като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Markit скочи до 52,9 пункта от седемгодишно дъно от 47,4 пункта през юли, което е най-големият месечен ръст от старта на проучването преди две десетилетия.

Акциите на Royal Bank of Scotland и Lloyds поевтиняха със съответно 3,52% и 2,13%. Книжата на италианската банка Unicredit също отписаха 0,6% от цената си. Акциите на BMPS поевтиняха с 1,04%, след като италианското издание La Stampa съобщи, че италианският премиер Матео Ренци е говорил с Ангела Меркел за възможността Европейският механизъм за стабилност да предостави средства на закъсалия заемодател.

Marks and Spencer обяви, че съкращава 500 работни места тази седмица, което понижи  акциите на британския търговец с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
fri
преди 7 години
хахакогато еврото пада, използвате израза "приключиха разнопосочно"без да чета по-нататък, ми е ясно... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още