IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари приключиха сесията със спадове

Инвеститорите следяха последната серия от финансови отчети и цените на петрола

19:15 | 11.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха със спадове във вторник след без ясно изразена посока на търговията през деня, докато инвеститорите осмисляха последната серия от финансови отчети и следяха внимателно цените на петрола, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 отчете спад от 0,57%, като едва няколко сектора приключиха на зелено.

Индексът FTSE 100 удари рекордно високи нива по време на търговията, след като паундът се понижи остро спрямо долара. В крайна сметка обаче и лондонският бенчмарк приключи с 0,5% надолу, а британският паунд бе на ниво от около 1,2214 долара.

След като цените на петрола скочиха 3% в понеделник, суровината остана на фокус за инвеститорите и във вторник заради подновения натиск в търговията.

В понеделник големите производители на петрол Саудитска Арабия и Русия заявиха, че е възможна сделка между производителите от и извън ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), когато става въпрос за ограничаване на сегашния добив на суров петрол. Във вторник обаче инвеститорите изразиха съмнения дали тази потенциална сделка ще бъде достатъчна, като Goldman Sachs публикува коментар, в който заяви скептицизъм по сделката.

При затварянето на пазарите в Европа Брентът се търгуваше за около 52,39 долара за барел, а американският суров петрол – за около 50,53 долара за барел. Суровините бяха сред най-зле представилите се сектори, като цените на метали отчетоха загуби.

На корпоративния фронт производителят на полимери Victrex се представи най-добре в STOXX 600, като акциите му поскъпнаха с 8%, след като приходите за четвъртото тримесечие надминаха очакванията.

Компанията за френски луксозни стоки LVMH отчете ръст на продажбите за третото тримесечие в понеделник, като акциите ѝ поскъпнаха с 4,5%. Вследствие на новината и други имена в луксозния сектор дръпнаха напред, включително Christian Dior, Swatch и Richemont.

Airbus каза, че планира да забави скоростта на сглобяване на самолета си А380 до един на месец от 2018 г., което свали цената на акциите на компанията с 2%.

На дъното на STOXX 600 бе Old Mutual със спад на цената на акциите от 5%, след като британският бизнес за управление на активи на групата обяви остро понижение през третото тримесечие на потоците от клиенти и по-високи разходи за инвестиционната платформа, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още