IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франс Тимерманс: Външните граници на Шенген днес са по-сигурни

Страните от зоната могат да въведат алтернативни на граничния контрол мерки и да постигнат сигурност, коментира зам.-председателят на ЕК

21:47 | 02.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Благодарение на нашите общи усилия, външните граници на Шенген вече са по-сигурни, коментира зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, представяйки препоръките на Комисията относно проверките по границите на пространството.

Според него е възможно съчетаването на сигурността и свободното движение в рамките на Шенгенската зона и посочи, че след шест месеца страните от Шенген ще се върнат отново към свободното движение, без вътрешни граници.

Оценката на Брюксел е, че ситуацията с бежанската вълна се стабилизира, но все пак все още значителен брой нелегални имигранти и бежанци, които навлизат в Гърция.

По тази причина и ЕК препоръчва за удължаване на изключенията и граничният контрол, въведен от Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия, да остане, но само още шест месеца.

Според Брюксел страните от Шенген могат да въведат алтернативни мерки, които да осигурят същото ниво на сигурност. Сред тях например са пропорционални полицейски проверки в граничните зони и по основните транспортни артерии.

Споразумението с Турция намалява значително броя на мигрантите в Гърция с 97%, посочва още от Европейската комисия.

Опасенията за вторично движение на нелегални мигранти в рамките на Шенген обаче остават. Това може да бъде предотвратено освен с граничен контрол и с пълното спазване на двустранните споразумения за връщането на граждани на трети страни, смятат в Брюксел.

Европейският съвет трябва да реши дали да удължи граничния контрол в рамките на Шенген на базата на препоръките на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още