IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" планира да раздаде 3,3 млрд. долара дивиденти

Съветът на директорите на компанията е предложил на акционерите да утвърдят раздаването на 20% от печалбата под формата на дивиденти

17:56 | 22.05.17 г. 1
<p>
	Централата на &quot;Газпром&quot; в Москва. <em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Централата на "Газпром" в Москва. Снимка: "Газпром"

Съветът на директорите на "Газпром" е предложил на акционерите увеличение на дивидентите в размер на 1,9% на акция до общо 190,3 млрд. рубли (3,3 млрд. долара), или 20% от печалбата по международните счетоводни стандарти.

Предложението ще бъде разгледано по време на общото събрание на акционерите, насрочено за 30 юни, съобщават от газовата компания.

На базата на резултатите от дейността на "Газпром" през 2016 година дивидентите ще бъдат в размер на малко над 8 хил. рубли за акция.

От "Газпром" отбелязват, че разпределението на печалбата е изготвено на база желанието да бъде съхранена финансовата стабилност на компанията, както и съобразяване с интересите на акционерите.

На събранието на акционерите на 30 юни ще бъде разгледан отчетът за дейността на "Газпром" през 2016 година. Ще бъде взето решение и за датата, на която ще бъде изплатен дивидентът.

Съветът на директорите е внесъл предложение и за увеличаване на възнагражденията на ръководителите на компанията. От съобщението не става ясно в какъв размер.

В края на 2016 година рускоезичната версия на Forbes направи класация за най-добре платените руски мениджъри. От данните е видно, че през 2015 година ръководителят на "Газпром" Алексей Милер е спечелил 17,7 млн. долара, което го прави най-скъпоплатения руски мениджър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още