IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчита рязко намаление на кандидатите за убежище

През юни молби са подали около 16 хил. души спрямо 92 хил. през януари, сочат данни на вътрешното министерство на страната

21:22 | 08.07.16 г.
<p>
	Група сирийски бежанци пристигат в Германия. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Група сирийски бежанци пристигат в Германия. Снимка: архив, Ройтерс

Броят на хората, потърсили убежище в Германия, рязко е намалял през първата половина на годината заради приетите по-строги правила за имиграцията в страната и затварянето на граници в редица държави от Централна и Югоизточна Европа, съобщава Ройтерс.

През юни около 16 хил. души са поискали убежище в Германия. За сравнение, през януари броят им беше 92 хил. души, сочат данни на германското вътрешно министерство.

През последното тримесечие на 2015 г. регистрираните като търсещи убежище в страната бяха почти половин милион души, докато за първото шестмесечие на годината те са малко над 222 200 души, показват още данните на ведомството.

Според ведомството въпреки намалението миграционната криза е далеч от своя край. Пред журналисти министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер коментира, че не очаква тенденцията да се задържи през следващите месеци.

Затварянето на граници на Балканите и в Унгария, сделката между Европейския съюз (ЕС) и Турция за миграцията и новите, по-строги правила за убежището в Германия се сочат като основните причини за ограничаването на потока от хора към най-голямата европейска икономика.

През миналата година страната прие над 1 млн. бежанци, най-вече хора, които бягат от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан.

Имигрантите, които пристигат в Германия, се регистрират в приемни центрове и трябва да чакат с месеци преди да могат официално да подадат молба за предоставяне на убежище. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още