IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще "наказва" страни, отказващи да приемат депортирани свои граждани

В Тунис не желаят връщането на радикализирани свои сънародници

13:13 | 09.01.17 г. 1
<p>
	12 души загинаха при атентат срещу коледен базар в Берлин. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

12 души загинаха при атентат срещу коледен базар в Берлин. Снимка: архив Ройтерс

Германия планира да спре помощите за държави, които отказват да приемат депортирани свои граждани, съобщава европейското издание Politico. Става дума за чужденците, на които е отказан статут на бежанец. Те трябва да се завърнат в родината си, но често процедурата е усложнена и забавена.

Der Spiegel дава пример с тунизиеца Анис Амри, който беше посочен като извършител на атентата в Берлин през декември. Той не е бил върнат в родината си именно заради забавено издаване на документи от Тунис, въпреки че германските власти са му отказали убежище.

В края на миналата седмица протестиращи в Тунис пък поискаха от властите да не позволят връщането на радикализирани ислямисти в родината им. Според Die Welt около 5 хил. тунизийци са свързани с „Ислямска държава“.

Африканската държава отказва да поеме отговорност за случая с Амри, допълва още Politico. Според властите 24-годишният младеж е бил известен в родината си като извършител на дребни престъпления.

В Европа той се радикализира и беше посочен от германските власти като извършител на нападението с камион в коледния базар в Берлин. По-късно Амри беше застрелян в престрелка с полицията в Италия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Ами нормално е и Тунис да откаже да приема собствените си терористи... не е ли 638 204 пъти по лесно просто да им бетонират крачетата в един средноголям циментов блок и да ги мятат в моренцето? Стига с тия "човешки права" на ***, за които човешкият живот няма никаква стойност !!! И КОЙ носи отговорност за това, че този терорист, на когото е отказано убежище, е бил оставен на свобода, за да убива хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още