IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската промишленост ще отдаде предпочитания на единния пазар

Това посочиха редица икономически ръководители пред сп. "Обзървър" във връзка с последиците за търговските й отношения с Великобритания след Брекзит

16:35 | 09.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Германската промишленост ще придаде приоритетно значение на единния пазар и на стокообмена в ЕС, макар това да има последици за търговските й отношения с Великобритания след Брекзит. Това посочиха редица икономически ръководители в днешния брой на сп. "Обзървър", предаде АФП.

Техните изявление поставят в трудно положение Дейвид Дейвидсън, британския министър, отговарящ за Брекзит, който бе заявил, че германските компании и най-вече автомобилостроителните, щели да окажат натиск върху правителството си, за да запазят търговията си с Великобритания, важен пазар за техния износ. 

"Защитаването на единния пазар, който е основният европейски проект, трябва да бъде приоритетът на Европейския съюз", поясни Дитер Кемпф, председател на Германската федерация на индустриалците /BDI/. "Отговорност на британското правителство е да ограничи щетите /причинени от Брекзит - бел. ред./ и от двете страни на Ламанша", допълни той.

Инго Крамер, президент на Федерацията на работодателите /BDA/, е на мнение, че единството на оставащите 27 страни членки е най-големият приоритет.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей иска да извади страната си от единния европейски пазар и от митническия съюз, за да ограничи свободното движение на хора и да изработи нови търговски споразумение с другите страни. Тя бе насърчена в тази насока от президента на САЩ Доналд Тръмп, който заяви вчера, че много скоро ще бъде сключено "много важно" споразумение между Верикобритания и САЩ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още