IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният преговарящ на ЕС по Brexit представи приоритетите на съюза по сделката

Мишел Барние заяви, че ключът към постигането на сделка е договарянето на въпросите в правилния ред

21:46 | 22.03.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният преговарящ от страна на Европейския съюз по излизането на Великобритания от блока представи в сряда условията и приоритетите на ЕС в разговорите, подчертавайки нуждата от ранни споразумения по правата на гражданите, финансовите средства и границите, съобщава Ройтерс.

Пред Комисията на регионите в Европейския парламент Мишел Барние заяви, че ключът към постигането на сделка в рамките на двете години, предвиждани от закона на ЕС, е договарянето на въпросите в правилния ред. Той каза, че сценарият, при който сделка не е постигната преди 29 март 2019 г., не се харесва на ЕС.

Барние заяви, че първото условие за успех е единството на 27-те страни, оставащи в ЕС, и прозрачността на преговорите. Второто условие е да се премахне несигурността около бъдещето на британците в ЕС и на европейските граждани във Великобритания – общо 4,5 млн. души.

„Гарантирането на техните права като европейски граждани в дългосрочен план ще бъде наш абсолютен приоритет още от началото на преговорите“, заяви той в изказването си.

Той отбеляза, че това означава договаряне на правата за пребиваване, достъп до пазара на труда, права в сферата на пенсионното или социалното осигуряване и достъп до образование.

„Ще отнеме време, със сигурност няколко месеца. Трябва сериозно да поработим от правна гледна точка с Великобритания“, каза той. „Можем и трябва да договорим – възможно най-рано – принципите на приемственост, реципрочност и недопускане на дискриминация, за да не оставяме тези граждани в състояние на несигурност“.

Разговорите би трябвало бързо да премахнат всички съмнения около финансирането на програми от европейския бюджет, каза още той.

Барние отбеляза в това число Европейския социален фонд за безработните на стойност 90 млрд. евро, Европейския фонд за регионално развитие за 200 млрд. евро, схемата на ЕС за инвестиции на стойност 315 млрд. евро и програмата за проучвания и развитие на стойност 80 млрд. евро – общо 685 млрд. евро.

Той заяви, че всички тези програми са били одобрени заедно с Великобритания, финансирани са заедно и предоставят ползи за всички, затова Лондон трябва да уреди своята част от сметките.

„Няма да искаме от британците да платят и едно евро за нещо, за което не са се договорили като страна членка“, заяви Берние. „По същия начин 27-те страни ще уважат своите ангажименти по отношение на Великобритания, нейните граждани, компании и региони. Това е взаимно отговорен начин за действие“.

Преговорите трябва и бързо да разсеят всяка несигурност по отношение на външните граници на ЕС, след като Лондон напусне блока, особено по сухоземната граница между Ирландия и Великобритания.

„Ще бъдем особено внимателни в тези преговори по отношение на последствията от решението на Великобритания за излизане от митническия съюз и за всяко нещо, което може по един или друг начин да отслаби диалога и мира“, каза Барние.

Той допълни, че ЕС споделя амбицията на британския министър-председател Тереза Мей да достигне до „дръзко и амбициозно споразумение за свободна търговия“, с което да се заменят сегашните отношения, но отбеляза, че условията ще бъдат по-малко благоприятни от тези, които управляват британската търговия с ЕС в момента.

Търговското споразумение ще трябва да вземе предвид още стандартите за социална, фискална, природна и потребителска защита на ЕС и да бъде ратифицирано от всички парламенти на съюза, каза още той.

Барние повтори мантрата на ЕС, че търговска сделка с Великобритания няма да означава свободен избор между сегашните привилегии и задължения на Великобритания и че подобна сделка може да случи само след споразумение по условията на развода.

„Колкото по-скоро постигнем сделка за методично отделяне, толкова по-скоро ще можем да се подготвим за бъдещите отношения“, каза той, добавяйки, че оставянето на трудни въпроси по раздялата за последния момент може да завършат с неуспех.

Той заяви, че ЕС се надява да продължи сътрудничеството си с Великобритания в сферата на проучванията и развитието, защитата на околната среда, борбата с тероризма и престъпността и в отбраната.

Според Барние междинно споразумение, което ще регулира период между развода и новото, пълно търговско споразумение, може да се окаже необходимо, но подобен преходен период ще трябва да бъде ограничен във времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Ами естествено, че и ЕС губи. Общо взето губят и двете страни. Но това го обясни на бритовете, дето ритат срещу ръжена. Дали ЕС има нужда от реформи - със сигурност. Ама и островитяните се държат като 15г. пикла, дето не и е кеф и си тръгва. Нищо, че ще е по-зле за всички. Разликата обаче е, че ЕС не губят 10% GDP per capita, а само 10% GDP. Докато при бритовете е доста вероятно да се случи :) Да не говорим и че ако не се усетят о време, може да секнат мигрантите от ЕС/Европа и да продължат да прииждат такива от Индия, Пакистан, Африка... Просто Британците бяха излъгани от псевдо десняци, че ЕС и хората от европа са им проблема, докато той очевидно не е там. Но това ще го разберат с времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Qino
преди 7 години
ЕС иска... А какво ще стане, ако Лондон не иска?Засега само се говори, как ЕС ще накаже англичаните и колко негативно било това за тях.Ако оставим тези ненужни аргументи и медиални театри настрана, аз не виждам как това няма да се отрази негативно и на ЕС - след като една силна икономика и 70мл напускат. ЕС губи повече от 10% от БВП и това не било проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Qino
преди 7 години
ЕС иска... А какво ще стане, ако Лондон не иска?Засега само се говори, как ЕС ще накаже англичаните и колко негативно било това за тях.Ако оставим тези ненужни аргументи и медиални театри настрана, аз не виждам как това няма да се отрази негативно и на ЕС - след като една силна икономика и 70мл напускат. ЕС губи повече от 10% от БВП и това не било проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 6
red6
преди 7 години
Ти си тотално неадекватен. Т.нар. "Сити" не е хомогенен субект, нито интереса на фирмите е общ. Още по=малко да е сляп и да следва като овца, това което им хрумне на бритовете. В момента в който се позатворят вратите познай какво ще стане - във ГБ ще трябва все по-малко кредитиране и фин. операции и ще се отвори един голям свободен пазар в ЕС на принципа 'който превари'. А ти един вид казваш, че предлагането твърдо моделира търсенето и то трябва да се съобрази с него?! Боже колко пр0стотия и болшевишки 'социализъм' изклеца в 2 поста, че не е истина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
StraightForward
преди 7 години
И как една страна държи козове, срещу 28 останали държави !! в коя сфера!???НЕЩО МНОГО ДЕГРАДИРАХТЕ ПАК ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ПОКРАЙ ПОПУЛИСКАТА ВЪЛНА ОТ НЕКАДЪРНИЦИ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
StraightForward
преди 7 години
Пълни глупости !!! ОТ кога 52% за и 48 % против е ПРИЕМЛИВО ?? ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, И СЕГА никой не им освобождава затворниците или определя правила за търговия, ЗАЩОТО НЕ СИ ЧЕЛ НИЩО ЗА ЕС, ПАК !????ТОВА Е ПАЗАР ЗА СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ И ХОРА!??? А СТАТИИТЕ ТИ СА МЕКО КАЗАНО НЕАДЕКВАТНИ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
Jay Gould
преди 7 години
Лондонско Сити държи по-силните карти в преговорите с ЕС https://***.facebook.com/notes/%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%B2/%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%B5%D1%81/1539776922703731
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 15
Jay Gould
преди 7 години
Hard Brexit! Англичаните няма да наливат пари в ЕС. Бяха втори по големина спонсор в съюза - така, че искат ли не нашите политици, но някои еврофондове ще се орежат - запазват си обаче правото да участват, но само по свое усмотрение в някои европейски програми ако им допаднат. Излизат от всички регламенти на ЕС, което значи, че най-малкото ще могат да пушат ментолови и ароматизирани цигари и да рупат криви краставици. Данъчната им политика няма да е по никакъв начин вързана с ЕС. Страната сама ще определя мигрантите си, но гарантира на тези вече дошли от ЕС, че ще могат да останат, а Европейският съд (една от основните причини за напускане на Великобритания и точка 2 от плана за напускане) вече няма да може да освобождава терористи от затвора вкарани там от британското правосъдие, нито да се меси в тъхните закони. Ако Великобритания не получи искания от нея достъп до европейския пазар за британските си стоки, ще свали още повече данъците. Страната не желае регламенти в търговията определяни от евробюрократите, а свободен пазар с ЕС, но и с други страни. Всичко ще се случва поетапно до 2019 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още