IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore свива значително производството на цинк

Намаленото с половин милион тона производство ще има значително влияние и върху световното предлагане

17:11 | 09.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Glencore свива значително производството на цинк

Изпитващият затруднения заради огромната планина дългове швейцарски гигант в сферата на суровините Glencore възнамерява да намали световното си производство на цинк с около една трета. Така концернът ще добива с 500 000 тона по-малко суровина годишно, предава Ройтерс.

Свитият добив на цинк ще бъде достигнат и чрез закриване на мини в Австралия и Перу. Намаленото с половин милион тона производство ще има значително влияние и върху световното предлагане. Глобалният пазар на цинк се оценява на около 14,5 млн. тона на година. 

Glencore е на мнение, че сегашните цени не отговарят на ниското предлагане на суровината. Именно това е причина за намаляването на собственото производство. В момента цената е с една трета под нивото от началото на годината. Пазарите са нервни и заради забавения икономически растеж на Китай, който е най-големият в света потребител на суровината, като използва почти половината от цялото количество.

Новината за намалението доведе до най-високия курс на цената на цинка от четири години насам. Металът, който се използва и в автомобилната индустрия за защита от корозия, поскъпна с над 8 на сто до 1819 долара за той. Това се отрази и на самата Glencore, като акциите на компанията поскъпнаха на борсата в Лондон с почти 7 на сто до 1,29 лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още