IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция да се върне временно към драхмата, предлага германски икономист

Гърция трябва да поиска от своите партньори безусловно отписване на дълга, заяви Габриел Фелбермайер

16:29 | 26.10.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция трябва временно да се върне към драхмата, но в съчетание с отписване на нейния държавен дълг, както стана в Аржентина. Това предлага икономистът Габриел Фелбермайер от германския икономически институт IFO, цитиран от гръцкото издание Нюз.ин и БТА.

В интервю за гръцката агенция АНА-МПА Фелбермайер посочва, че Гърция трябва да каже на своите партньори, че "временно се завръща към националната си валута и да поиска от тях безусловно отписване на дълга, прилагайки устойчива програма за развитие".

Германският професор казва, че той и неговият институт (известен с твърдата си позиция по гръцкия дългов проблем) са на мнение, че "сегашната ситуация в Гърция е резултат от погрешно решение от 2010 г." и поставят големия въпрос "дали е било правилно да бъде избрано оставането на Гърция в еврозоната, или би било по-добре страната да се оттегли".

Отговорът е, че "може би е по-добре за всички, за кредиторите, даже и за германските банки, и Гърция, страната да напусне еврозоната в съчетание с цялостно отписване на дълга, както в Аржентина".

Икономистът е убеден, че "това, от което Гърция сега се нуждае, е един реален устойчив модел, за да може след това страната да каже на Европа: ето нашият проект за нова Гърция и да поискате подкрепата на европейските си партньори".

"Вие трябва да кажете - връщаме се обратно към националната валута временно, отпишете нашия дълг безусловно и ще приложим една устойчива програма за развитие. В Ирландия, където нямаше остри политически противоречия, това стана въз основа на широк политически консенсус", смята още професорът. Той предлага мерки за реформи, като подчертава, че има германски интерес за инвестиции в Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
d333
преди 7 години
"сегашната ситуация в Гърция е резултат от погрешно решение от 2010 г."Ами това от кога ви го разправя Иван Митев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
работи работи,хората обедняват, започват да търсят утеха в популистки лидери, готвят пилците за война, защото вече има сериозни външно търговски дисбаланси... Всичкото това са последствия от печатането на пари от централните банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
печатането, отрицателните лихви и премахването на кеш-а раборят---Нищо НЕ работи ... и това е факт! Виждаме го всеки ден, даже и в този форум - как и най-големите "гиганти", лека - полека гълтат вода, свиват продажби, фалират ... и накрая да ти кажа ли кой ще оцелее при "ядрената война" - *** и мишките ... на които им стига и "бучка сиренце" - "тиранозаври", "диплодоци", "стегозаври" - всичко ше замине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Този *** професор явно не е чувал за нещо наречено морален риск ...----За какъв "морален риск" говориш бе, за какъв "морал" ми говориш ?! Или викаш, на "якичките" припари от огъня, който сами запалиха и сега изведнъж се сетиха за думи като "морал" (техният "морал"), в името на който трябва да бъдат "спасени" с цената на убийството на хиляди и милиони човешки съдби!А когато доволно потриваха ръчички, предвкусвайки вкуса на "печено агне" и тлъсти печалби, не се сещаха за морала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
печатането, отрицателните лихви и премахването на кеш-а раборят, но не достатъчно (защото кражбите са в порядъци по-големи) и изобщо не в интерес на плебса.варианти 1 и 2 са един и същ всъщност. при отписване на дълговете пак някой плаща.. отново индиректно през националните бюджети и инфлация, намаляването на стандарта на живот, а в последствие и войнствени популистки партии, които няма да пропуснат да се възползват от опрощаването и от двете страни - от "донорската" (десни популисти, националисти) и от "гръцката" (леви, та чак до комунисти популисти) страни. и двете популистки движения в един момент водят до разпад на съюза и война.положението е близко до безнадеждно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 7 години
Пак приказки от 1001 нощ ...Този *** професор явно не е чувал за нещо наречено морален риск ...Чудно ми е, дали ще мисли, че отписването е най-доброто нещо, ако няколко университета му висят с хонорарите и дали ще е така настроен като сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Дойче Б да поеме едни 5 милиарда при отписването - аз съгласен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
2. Ами ако се прииска и на други?---Ако искат "раздвижване" и "съживяване" на Цялото - трябва да отписват. То това е неизбежно, просто защото е физически неосъществимо. Не знаят обаче как да го направят : чрез "печатане" - не стана, чрез "отрицателни" лихви - не стана ... аз казвам, че няма и да стане и след "премахване" на кеша.Остават два варианта : 1. най-елементарното - просто "зачеркване", т.е. "отказ" от претенции 2. Война и заличаване на длъжниците, а с това и на дълга и създаване на предпоставка за "започване на чисто" и нова надуване на балона.Имам неприятното усешане, че някои "хора" са готови на вариант 2, но само и само - "да не паднат по гръб"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Няма да видиш нищо...от миналата година насам да си видял нещо положително за Гърция ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Абе аз сигурно съм ***, ама в целата тирада, никъде не видях обосновка с какво точно "временното" връщане към драхмата ще помогне и как ще стане. Все едно чета реч на Местан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още