IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери разбиха и електронната поща на Макрон

Документи на екипа от кандидатпрезидентската кампания на независимия центрист са публикувани в интернет часове преди настъпването на деня за размисъл

10:01 | 06.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон обяви, че е бил цел на мащабна хакерска атака, която е обхванала електронната поща на участниците в кампанията му само ден-два преди втория тур на изборите, който ще се проведе утре (7 май), предава Ройтерс.

Около 9 GB данни са публикувани в профил, наречен EMLEAKS, в сайт, който позволява анонимно споделяне на документи. Още не е ясно кой е отговорен за публикуването на документите и дали те са истински, допълва информационната агенция.

Документите показват нормално функциониране на президентската кампания. Въпросът е, че сред тях има и фалшиви, за да се постигнат съмнения и дезинформация, подчертава информационната агенция.

В изявление политическото движение на Макрон En Marche! потвърди за атаката. "Движението En Marche! стана жертва на масивна и координирана хакерска атака, която доведе до разпространението на различни вътрешни информационни материали в социалните медии", казва се в изявлението.

От администрацията на Франция засега отказват коментар предвид и деня за размисъл преди вота, в който са забранени всякакви изяви. Комисията за президентските избори заяви в изявление, че ще проведе заседание по-късно днес. Медиите в страната също трябва да се въздържат да публикуват информация за мейлите, за да не им бъдат повдигнати наказателни обвинения.

Коментари за имейлите започнаха да се появяват снощи часове преди да влязат в сила ограниченията в деня за размисъл. Забраните са валидни до затварянето и на последните избирателни секции утре вечер.

Проучванията на общественото мнение показват, че независимият центрист Макрон вероятно ще победи лидера на Националния фронт Марин льо Пен на втория тур на изборите. Това се смята, че са най-важните избори във Франция от десетилетия насам.

И преди екипът на Макрон се е оплаквал от опити за хакване на електронната поща, като обвинява руски хакери за атаките. Кремъл отрича, че стои зад подобни действия.

Виталий Кремез, директор на компания за кибернетично разузнаване в Ню Йорк, коментира пред Ройтерс, че група, обвързана с дирекция "Военно разузнаване" в Москва, стои зад атаките. Той посочва и прилики с атаките преди изборите в САЩ, които се приписват на същата група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Ако му се развали хладилникът на Макрон и отидат на кино лекарствата за остеопороза на баба му, той пак руските хакери ще обвини,зер те, види се, са виновни и за глобалното затопляне...Хакнали му мейлите.И кво открили - кореспонденцията на дърттата свврака, с която живее с дружеството "Жената след 80", в която членува ли?Изобщо, статията стриктно спазва директивите на модерната либерастия за набиване на политкоректна информация в главите на все по-изтрезяващия от глобалистичния махмурлук европейски електорат....И Политбюро на КПСС не беше толко последователно в пропагандата...Споко, Макрон ще спечели изборите, не защото ще убедите индиферентните европейски оввце в избора му като единствено правилен, а защото ротшилдовата пасмина, която го издигна е готова със зъби и нокти да пази статуквото с манипулация и фалшифициране на изборите, което, естествено, ще приписва на Москва...То добре, че КНДР не беше по-наблизо, иначе и Ким Чонг-Ун щеше също да е замесен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още