IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: ЕЦБ няма нужда да облекчава паричната политика в отговор на Brexit

Под въпрос е дали още по-разхлабена политика ще има стимулиращ ефект, посочва управителят на германската централна банка

09:43 | 02.07.16 г. 4
<p>
	Йенс Вайдман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка няма нужда да облекчава паричната политика в отговор на референдума за Brexit, дори и решението леко да свие икономическия растеж в еврозоната и Германия. Това заяви Йенс Вайдман, управител на германската централна банка Бундесбанк, цитиран от Bloomberg.

Паричната политика вече е експанзионистична и ще е под въпрос дали още по-разхлабена политика ще има стимулиращ ефект”, каза Вайдман в реч от петък. „Още по-експанзионистична парична политика не може да вдигне икономическото бреме на политическата несигурност“, допълва той.

Вайдман, който е открит критик на по-облекчената парична политика, направи своето изказване на фона на спекулации, че ЕЦБ вероятно ще трябва да действа в отговор на последиците от референдума във Великобритания. Петер Прат, който е член на управителният съвет на ЕЦБ, предупреди, че Brexit може да изтрие скорошните подобрения при инвестициите и потреблението в еврозоната.

„Много зависи от бързите и разумни преговори за бъдещите отношения между Европейския съюз и Великобритания. Нито една страна няма интерес да издига търговски бариери“, казва Вайдман. Той изразява съжаление за решението за Brexit и допълва, че в неговите очи то е грешка. „Но то трябва да се уважава и трябва да се справим с него“, посочва управителят на Бундесбанк.

Отделно в интервю за списание „Фокус“, публикувано в събота Вайдман казва, че референдумът за Brexit не бива да е извинение за по-облекчени бюджетни правила в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Той е прекия виновник за икономическата депресия в периферията на ЕС. Грешно е да се печатат в изобилие пари според него , но не е грешно да се емитират облигации за два трилиона евро и да се осребрят от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Не зависи вече нищо от ЕЦБ и Вайдман, ЕЦБ интервенира с трилиони за да спре рязката обезценка на паунда и той да не повлече еврото докато АЦБ подкрепена от други банки продаваха валутите си на пожар. Изрично е да се питаме какво ще стане когато тези банки стоварят тази планина от евро на пазара - еврото няма да пада а направо ще лети. Няма да има излизане на Великобритания от ЕС, то вече е напълно излишно защото целта е постигната. Ако доверието в Германия е ниско и всички искат да продават нискодоходните облигации с които Вайдман натъпка всички будали..той друга песен ще пее и ще е пръв радетел за обезценка на еврото и трилионните дългове които подопечната му банка емитира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
На Вайдман, ще му напомнят къде са трилионите деривати на DB, и ще си коригира изказа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 7 години
"Нито една страна няма интерес да издига търговски бариери, казва Вайдман.НИМА ОБЕЗЦЕНЕНАТА ЛИРА НЕ Е БАРИЕРА ЗА СТОКИТЕ НА ЕС И НЕСТИМУЛИРА ЛИ ТЯ БРИТАНСКИЯ ИЗНОС. Разбира се, че ДА! Какво прави тогава ЕЦБ за да обезцени еврото?!НИЩО!КАКВИ ДА ГИ ВЪРШИ КАТО ХЕЛИКОПТЕРНИТЕ ПАРИ НА СУПЕР МАРИО СЪЗДАВАТ САМО КОРУПЦИЯ И ГРАБЕЖ , УВЕЛИЧАВАТ ДЕПОЗИТИТЕ В БАНКИТЕ И ДЕСТАБИЛИЗИРАТ СИСТЕМАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още