IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия прие пакет от реформи за намаляване на дефицита с 3,4 млрд. евро

Въпреки това няма да има увеличение на данъците

18:03 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианското правителство прие пакет от икономически реформи, които трябва да доведат до намаляване на дефицита с 3,4 млрд. евро тази година, съобщи премиерът Паоло Джентилони, цитиран от AFP.

Съкращенията възлизат на 0,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и ще включват мерки за борба с укриването на данъци и свиване на държавните разходи. Въпреки това няма да има увеличение на данъците, уточни Джентилони след заседание на правителството.

Кабинетът също така коригира целевия си растеж за тази година от 1 процент на 1,1 на сто, след като през 2016 година италианската икономика нарасна с 0,9%, пише БТА. 

През януари Европейската комисия изпрати писмо до Рим с искане бюджетът за 2017 година да се коригира и да бъде намален с 3,4 млрд. евро, в противен случай ще бъде наложена глоба.

Бюджет 2017 бе приет през есента и предвиждаше дефицит от 2,3 на сто от БВП, което е доста над исканите от Брюксел 1,8%. В същото време Джентилони обеща съотношението дефицит/БВП да бъде намалено до 2,1% тази година.

Но третата по големина икономика в еврозоната традиционно пренебрегва правилата на ЕС. Държавният дълг на страната е вторият най-голям в ЕС и възлиза на около 133% от БВП през 2016 г. 

Тя е сред 8-те страни от еврозоната, които през ноември бяха предупредени, че ще бъдат глобени и достъпът им до средства от Брюксел ще бъде ограничен заради неспазване на правилата в европейския Пакт за стабилност, припомня AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още