IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия все повече върви към предсрочни избори

Основните политически партии в страната се доближиха до сделка по новия изборен закон

11:19 | 30.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пътят на Италия към нови избори започва да се разчиства, след като основните политически партии в страната се доближиха до сделка по новия изборен закон, съобщава Bloomberg.

Най-големите партии в Италия обмислят пропорционална система, подобна на германския модел с 5-процентно ограничение за по-малките партии, като законодателите трябва да обсъдят първия проект на закона в началото на следващия месец. Ако бъде постигнато споразумение, това ще премахне всяка пречка пред организирането на предсрочни избори, елиминирайки нуждата да се изчакат редовните в началото на 2018 г.

„Сред политическите лидери се натрупва инерция, която дава тласък към предсрочни избори. Това обаче ще бъде тежка битка срещу президента и части от гръбнака на парламента“, казва Джовани Орсина, политически професор в Luiss-Guido Carli University в Рим по телефона.

Бившият министър-председател Матео Ренци е сред тези, които защитават идеята предсрочни избори, търсейки политическо завръщане от загубата на референдума, довела до оставката му през декември.

Ренци каза за вестник il Messaggero в интервю, публикувано в неделя, че вот през есента, по същото време, когато се провеждат федералните избори в Германия, ще намали пазарната несигурност. Ако се изчака по-дълго обаче, повишеното внимание към икономическите и финансови страхове на Италия ще се засили. Той заяви още, че неговата Демократическа партия не настоява на предсрочни избори, но не се страхува от тях.

Италианските облигации се представиха най-зле в Европа в понеделник след коментарите на Ренци. Доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши с 8 базисни пункта, увеличавайки спреда на доходността спрямо германските облигации до 188 базисни пункта при цени на затваряне – най-високото ниво от 3 май. Италианският бенчмарк FTSE MIB приключи с 2% надолу.

В крайна сметка обаче италианският президент Серджо Матарела трябва да реши кога да разпусне парламента. Според италианските медии Матарела ще предпочете да остави правителството на министър-председателя Паоло Джентилони, дипломат и близък съюзник на Ренци в Демократическата партия, да остане на власт до следващата година.

Макар че предсрочните избори ще сложат край на парламент, при което вече се смениха три правителства на фона на вътрешни преврати и загуба от конституционния референдум, пропорционална система рискува да доведе до парламент без ясно изразено мнозинство. Избори тази година биха дошли в деликатен момент за Италия предвид нерешените проблеми в банковия сектор и бюджетния закон за 2018 г., който все още се нуждае от одобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още