IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер се противопоставя на прекратяване на преговорите с Турция

Въпреки това в днешното си състояние страната не може да стане член на ЕС, призна председателят на ЕК

19:43 | 04.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер се противопостави на прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз (ЕС). В интервю за германската обществена телевизия ARD Юнкер разкритикува австрийския канцлер Кристиян Керн, който настоя за прекратяване на преговорите и ги нарече „дипломатическа фикция“.

В интервюто си Юнкер заяви, че не е полезно да се сигнализира на Турция едностранчиво за възможен край на разговорите. „Не става така, това трябва да бъде решено от всички страни членове и то единодушно“. Към момента обаче той не виждал подобна възможност. Юнкер заяви също така, че ще е „сериозна външнoполитическа грешка" на Турция да се намекне, че ЕС по принцип не е готов да я приеме.

„Напълно е възможно - в зависимост от това как протичат преговорите в бъдеще, Турция изведнъж да преосмисли дали иска да се присъедини към Европейския съюз“, заяви председателят на ЕК. Това до голяма степен зависи от резултатите от преговорите. „И тогава може да се окаже, че на някои ще им е твърде горещо в кухнята", поясни той. 

На фона на сегашните процеси обаче Турция не може да стане член на ЕС, добави още Юнкер. „Турция, в състоянието, в което е сега, не може да бъде член на Европейския съюз. Преди всичко, защото възнамерява отново да въведе смъртното наказание“. В такъв случай преговорите ще бъдат прекратени веднага, добави политикът.

След проваления опит за преврат турският президент Реджеп Таийп Ердоган се разправя с твърдост срещу хиляди хора. Така например той нареди да бъдат съкратени или арестувани стотици военни, полицаи, съдии и учители, а също и журналисти и предприемачи. Ердоган обвинява повечето във връзки с проповедника Фетуллах Гюлен, който според него е подбудител на организаторите на опита за пуч.

С антитерористичното законодателство не трябва да се злоупотребява, за да се вкарват в затвора журналисти, академици и други

Днес Юнкер настоя Турция да спазва всички свои обещания и преди всичко да не проваля споразумението за бежанците. Освен това той изисква от Анкара да изпълни всички условия за членство в ЕС, преди страната да получи правото на безвизово движение. Това бе изискване от страна на Турция в замяна на приема на бежанци и сега южната ни съседка заплашва с провал на споразумението.

Условията са условия, не можем да не държим на нашите позиции по отношение на въпроси, свързани с правата на човека или темата за антитерористичното законодателство. С антитерористичното законодателство не трябва да се злоупотребява, за да се вкарват в затвора журналисти, академици и други", подчерта Юнкер.

По-рано в четвъртък канцлерът на Австрия Кристиан Керн призова ЕС да прекрати преговорите за членство с Турция заради чистката в страната след неуспешния опит за преврат.  „Трябва да приемем реалността: преговорите за членство в момента са като научна фантастика. Всички знаем, че демократичните стандарти в Турция са достатъчни, за да оправдаят присъединяването ѝ към ЕС“, коментира Керн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още