IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избирателната активност на референдума в Италия е около 20% по обяд

Политическите последици от евентуално "не" ще зависят от активността на избирателите и от това с колко голяма разлика между "да" и "не" е взето решението

17:02 | 04.12.16 г.
<p>
	Опашка от чакащи да гласуват в&nbsp;Понтасиеве. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка от чакащи да гласуват в Понтасиеве. Снимка: Ройтерс

На референдума в Италия към 12,00 ч. местно време (13,00 ч. българско) са гласували 20 процента от избирателите по данни на министерството на вътрешните работи, предаде Франс прес.

Премиерът Матео Ренци, който гласува в Понтасиеве в Тоскана, източно от Флоренция, заедно със съпругата си Аниезе Ландини, не направи изявление, предаде Асошиейтед прес. Очаква се по-късно следобед той да се завърне в Рим, където ще очаква резултатите от вота.

Политическите последици от евентуално "не" вероятно ще зависят от активността на избирателите и от това с колко голяма разлика между "да" и "не" е взето решението, отбелязва АП.

"Например, ако само 30 процента от регистрираните избиратели гласуват, резултатът едва ли ще бъде влиятелен", написа основателят на в. "Република" Еудженио Скалфари в коментар днес. Ако избирателите отхвърлят реформата, Ренци се очаква да подаде оставка веднага. Но анализаторите смятат, че президентът Серджо Матарела, който трябва да възложи на някого сформирането на ново правителство, едва ли ще предприеме стъпката, докато парламентът не приеме законопроекта за бюджета.

В случай на победа на "не" "Движение 5 звезди" се очаква да поиска предсрочни избори, но президентът Матарела не се очаква да разпусне парламента, преди да бъде приета реформа на закона за избирането на депутатите. Оттеглянето на Ренци несъмнено ще зависи от размера на евентуалното поражение, заключава Франс прес.

Изборните секции бяха отворени в 7,00 часа местно време (08,00 ч. българско). Гласуването ще продължи до 23,00 ч. (24,00 българско) и в него са приканени да участват над 46 млн. избиратели.

За 4-те милиона регистрирани избиратели в чужбина вотът приключи в четвъртък вечерта. Техните гласове, подадени чрез кореспонденция, се преброяват в охранявана сграда на индустриален склад в околностите на Рим, предаде АП.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още