IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво би означавал четвърти мандат на Меркел за пазарите?

В неделя германският канцлер обяви, че ще се кандидатира за нов мандат през следващата година

11:23 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На фона на политическите турбуленции в цял свят решението на Ангела Меркел да се кандидатира за четвърти мандат на федералните избори през следващата година дава на инвеститорите перспектива за още четири години германски канцлер, чийто стил на водене добре познават, коментира Bloomberg.

По време на 11-те си години като канцлер Меркел опазва еврозоната цяла, въздържа се да критикува политики на Европейската централна банка (ЕЦБ), застъпва се за икономическите санкции срещу Русия и силен военен алианс с НАТО, докато в същото време ясно заявява подкрепата си за свободната търговия.

Несигурността около нейните намерения бе „продължителен последващ риск“ за пазарите, заяви Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg. Какво обаче може да е потенциалното влияние върху данъците, паричната политика и геополитика от победа на Меркел?

Акции

Германският индекс DAX и еврото може да преминат през краткосрочни трудности, смята Карстен Бржески, главен икономист в INDG-Diba във Франкфурт. Макар че DAX достигна рекордно ниво при Меркел през април 2015 г., индексът сега е с 14% по-нисък.

Инвеститорите до голяма степен залагаха, че Меркел ще се кандидатира отново, затова повторното ѝ избиране елиминира „потенциала от негативни шокове“, ако беше решила да се оттегли, пише Джейкъб Функ Киркегаард, старши изследовател в Peterson Institute for International Economics.

В дългосрочен план акциите може да поевтинеят, тъй като бежанската политика на Меркел предизвиква популистки ответен удар, който „ще натежи върху пазарите“, казва Джеймс Батърфил, ръководител инвестиции и проучвания в ETF Securities в Лондон.

Валутна търговия

Еврото поскъпна в ранната азиатска търговия след новината за кандидатурата на Меркел. Предвид факта, че то поевтиняваше през последните осем сесии, достигайки най-ниското си ново за 2016 г. в петък, пазарите най-вероятно вече са били подготвени за това.

Европейската централна банка

Германският финансов министър Волфганг Шойбле поведе критиките в партията на Меркел, заявявайки, че рекордно ниските лихвени проценти на ЕЦБ привличат гласоподавателите към антиевропейската, антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия". Меркел до голяма степен избягва критиките към председателя на ЕЦБ Марио Драги.

„За ЕЦБ подновената кандидатура на Меркел носи известна доза облекчение“, казва Шмидинг. „Независимостта на ЕЦБ е много важна за нея“.

Европа при Тръмп

След британския вот за излизане от Европейския съюз Меркел сигнализира, че ще се бори с националистическите сили, казвайки, че само обединена Европа може да има глобално икономическо и морално влияние. Победата на Доналд Тръмп на изборите за президент в САЩ подкрепя популистите, предизвикващи водещите политически партии на изборите през следващата година във Франция и Холандия - последствия отчасти извън нейния контрол.

На изборите в Германия Меркел може да отговори с кампания, фокусирана върху законността и реда, вътрешната сигурност и данъчните облекчения.

НАТО и отношенията със САЩ

Президентът Барак Обама нарече Меркел най-важния си европейски съюзник по време на последната си визита в Берлин. Това поставя висока летва за отношенията с Тръмп, който определи бежанската политика на Меркел като „катастрофа“ и изрази опасения за американския ангажимент по отбраната в НАТО по време на кампанията си.

Меркел не остави съмнения за това какво иска: „Съдбата на Германия е обвързана с нашето членство в алианси – Европейския съюз, НАТО“, каза тя при посещението на Обама на 17 ноември. Германия вече увеличава разходите си за отбрана, за да покаже готовността си да поеме по-голяма част от бремето в трансатлантическия алианс, макар че все още не е достигнала целта от 2% от БВП.

Brexit

Британският премиер Тереза Мей не може да се надява на някакво облекчение, тъй като Меркел защитава твърда линия за новите отношения на Великобритания с ЕС. Тя изключва неформални преговори, преди Великобритания официално да обяви излизане от ЕС – и потвърди това пред Мей в петък, докато в същото време твърдо изисква Великобритания да позволи свободен достъп на европейските граждани като част от сделка, която ще даде пълен достъп до единния пазар на блока.

Русия

Позицията на новата администрация на САЩ към руския президент Владимир Путин може да наложи известен натиск върху Меркел. Ако Тръмп облекчи санкциите на САЩ срещу Русия заради ролята ѝ в конфликта в Украйна, това може да насърчи страни като Италия да се противопоставят на наказателните мерки на ЕС, които Меркел се опитва да запази.

В същото време тя е основният дипломатически канал с Путин. Обама, Меркел и четирима други лидери на европейски правителства договориха на 18 ноември запазването на санкциите срещу Русия, докато Путин „не спази изцяло“ условията по Минското споразумение за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

Изборни последици

Ключовият актив на Меркел е, че тя олицетворява стабилност, нещо, което тя каза на партийните лидери в неделя, когато обяви решението си.

„Несигурността на пазара, особено при политическа и икономическа нестабилност, никога не е било така ясно изразена, както днес“, каза Мартин Зилке от Commerzbank на банкова конференция на 18 ноември. Социологическите проучвания сочат, че Меркел може да разшири водената от нейните Християндемократи коалиция с отслабената Социалдемократическа партия, ако спечели отново изборите.

"Алтернатива за Германия" вероятно ще спечели места в парламента за пръв път, макар че според лидерите ѝ те не се интересуват от това да станат част от някакво правителство. Коалиция между Социалдемократите, Зелените и антикапиталистката Лява партия засега не стои като вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
al.takev
преди 7 години
Бе аз все си мисля, че на швабен им тежи още от втората световна и се опитват да са толерантни. Макар че на тая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
бодни един Addblocker Extension в browsera и забрааш за секви реклами както и те забраат за тях, че ти ше ги видиш .... :)) иначе е като коледна елха то не се трае ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Инвестора , новата ви фасада направо кърти мивки ! Дайте още реклами...място бол ! Скоро ще ви отваря сайта само маранди...и вие самите , да преброите баламите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 11
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Климактерясалата, изкуфяла бабица смята да се държи до последно на власт! От канцлерството трябва да предвидят пари, освен за служебен гардероб, и такива за служебни памперси! Властта се държи до момента, в който трябва да те изнасят на тезгере! Разклекнати старци ще градят светлото бъдеще на еврогейташки младенци в ЕС!4ти мандат на изродаа Меркел, в момента е просто хипотеза, която по вероятност, е много по-малка от избора на Лю Пен във Франция и инициирането на референдум за излизане от ЕС! Във външнополитическо отношение, Меркел няма как да има прилични отношения, нито с Путин, нито с Тръмп, нито с Великобритания, която заплашва и в момента! Скоро швабите успяха да се озъбят дори и на Китай!Така, че зад увисналия гнусен бабичок, са единствено хора като Ренци и Оланд, на които им остават броени месеци, а за първия, дори и дни!Аз се радвам, че това *** се кандидатира, нека краха да бъде пълен! Еврогейташката *** е пред разпускане! Германия на крах, еврото на срив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още