IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел обеща повече инвестиции в инфраструктурата през следващата година

Германският канцлер обаче не възнамерява да прибягва до нови заеми

16:50 | 19.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел обеща в събота да увеличи инвестициите за инфраструктура в най-голямата икономика на Европа през 2017 г. - година на парламентарни избори, без да прибягва до нови заеми, съобщава Ройтерс.

Германия, която отчита бюджетен излишък, устоява на натиска от други европейски страни да харчи повече, за да подкрепи растежа на еврозоната, но миналата седмица Европейската комисия ефективно призова Германия да разхлаби бюджета си следващата година.

В седмичното си изказване Меркел – която в неделя се очаква да обяви, че ще се кандидатира за четвърти мандат като канцлер през следващата година, каза, че правителството ѝ ще увеличи бюджета за пътища, железопътни линии и широколентови връзки, както и за образование.

Въпреки повишаването на бюджета следващата година „няма да се взимат нови заеми за сметка на бъдещите поколения“, каза Меркел.

Тя заяви още, че парите, похарчени за интеграцията на мигрантите са „добра инвестиция“, тъй като това означава, че те ще могат да се възползват от образователната система на Германия и след това да се присъединят към работната сила.

Опасенията за интеграцията на почти 900 хил. мигранти миналата година, много от които от военни зони в Близкия изток, удариха популярността на Меркел. Правителството ѝ обаче твърди, че много от мигрантите в дългосрочен план ще се превърнат в ценна част от работната сила.

Финансовият министър Волфганг Шойбле планира балансиран бюджет за следващите четири години.

Документ показа в петък, че консервативните Християндемократи на Меркел планират да разделят данъчните приходи в излишък между инвестиции за инфраструктурата, данъчни облекчения и повече разходи за външна политика и сигурност.

Меркел каза още, че иска да повиши още бюджета за отбрана и за НАТО. „Сигурността играе важна роля и това не е така само от изборите за нов президент на САЩ насам“, допълни тя.

Германският парламент ще обсъжда предложенията по държавния бюджет следващата седмица. Миналия месец правителството повиши прогнозата си за икономическия растеж за тази година до 1,8% от 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
В седмичното си изказване Меркел която в неделя се очаква да обяви, че ще се кандидатира за четвърти мандат като канцлер през следващата година--------------------------------------А , че то тъй демократично ли е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
да, чакайте ги да станат работници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"...че много от мигрантите в дългосрочен план ще се превърнат в ценна част от работната сила."В много дългосрочен план ! Ако немското стадо и вярва на тая крава и я избере още веднъж , да въвеждат шариата отсега...сюнетчии добровлци вече имат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още