IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Чувствам се спокоен с посоката и оценката на АЦБ за британската икономика

Управителят на британската централна банка заяви пред парламентарна комисия, че действията на институцията са създали буфери в икономиката

18:41 | 07.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни защити действията на институцията преди и след вота за Brexit, тъй като коментарите му пред британски депутати бързо прераснаха в нападки от най-ярките му критици, коментира Bloomberg.

В светлината на всички събития от референдума насам съм абсолютно спокоен за оценките, направени от представителите на АЦБ, включително от Комисията по парична политика", заяви гуверньорът пред законодателите.

Председателят на финансовата комисия Андрю Тайри откри сесията с неочакван и незабавен фокус върху обвиненията, че гуверньорът е преувеличил предупрежденията си преди британския вот за излизане от Европейския съюз (ЕС).

Коментарите на Карни пред парламента са първите откакто АЦБ заяви, че решението на Великобритания „значително“ е влошило перспективите пред икономиката на страната.

Последните данни предполагат, че опустошителните прогнози на някои поддръжници за оставането в ЕС за икономиката на Великобритания след референдума не са се сбъднали, но икономистите твърдят, че тя все пак се насочва към спад, пише Ройтерс.

Карни отхвърли критиките на някои законодатели, че АЦБ е предприела твърде агресивни действия, за да помогне на британската икономика да премине шока след вота. В началото на август институцията намали лихвените проценти, разшири програмата за изкупуване на облигации и предприе други мерки за облекчаване на кредитирането.

По отношение на множеството данни за това как реагира икономиката, какво се случва с бизнес инвестициите и с бизнес имотите, както и за устойчивостта на потребителския сектор, Карни каза, че се чувства „комфортно с посоката и оценката на комисията – поотделно и заедно, че референдумът представлява риск за паричната политика, или с други думи с позицията на паричната политика“.

Карни каза, че банката е очаквала през юли основните сектори на британската икономика да се възстановят след първоначалния удар заради референдума, както показа и серията от индекси на мениджърите по поръчките, публикувани през последните дни.

Изключителната подготвителна дейност от страна на банката е създала „буфери“ в икономиката и ще помогне на Великобритания „да постигне успех от Brexit", каза още Карни. Тази финансова система премина през това, което се оказа изненада за по-голямата част от участниците на финансовия пазар“, допълни той.

АЦБ каза през август, че повечето централни банкери очакват да намалят лихвените проценти още повече и под рекордно ниското ниво от 0,25% по-късно през годината, ако икономиката се забави, както се очаква.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още