IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските данни подкрепиха европейските борси

Инвеститорите са по-скоро инертни в очакване на дуела между Клинтън и Тръмп и Бежовата книга на Фед

19:38 | 19.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Данните за икономиката на Китай се отразиха позитивно на европейските борси в сряда. Ръстът на БВП на втората на най-голяма икономика съвпадна с прогнозите – 6,7% годишен ръст през третото тримесечие, а забавяне имаше единствено при инвестициите във фиксиран капитал. Китай е вторият най-голям търговски партньор на ЕС.

Паневропейският индекс Euro Stoxx 600 финишира с ръст от 0,34%, подпомогнат от ръста на цените на петрола от над 2 на сто. По-рано в сряда Администрацията за енергийна информация в САЩ съобщи, че през седмицата, приключила на 14 октомври, петролните резерви в страната са се понижили с 5,2 млн. барела. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 2,2 млн. барела. 

Инвеститорите следят и новини от Федералния резерв, след като днес се очаква централната банка да представи последното издание на своята т.нар „Бежова книга“, която обобщава икономическите условия в САЩ. В допълнение ЕЦБ ще заседава в четвъртък, което също бе фактор за инвеститорите през целия ден за търговия. По-късно в сряда изявления ще имат председателите на Фед за Далас Робърт Каплан и за Ню Йорк Уилям Дъдли.

Във фокуса ще е и изходът от третия, последен, дебат между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп. Дебатът е предвиден за вечерните часове, а според последните анкети Клинтън увеличава преднината си.  

Индустриалните концерни, производителите на стоки за бита и телекомуникационните дружества са единствените сектори, които завършиха сесията на червено.

Британският индекс FTSE 100 отчете най-голям ръст – от 0,31 на сто, докато френският CAC 40 и германският DAX са нагоре с 0,25 и 0,13% съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още