IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Лондон: Финансовият сектор ще процъфтява извън ЕС

Борис Джонсън сравни насаждането на страх от последиците на Brexit с преувеличените очаквания за компютърен срив с идването на 2000 г.

21:26 | 23.03.16 г. 8
<p>
	Кметът на Лондон Борис Джонсън излиза от дома си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кметът на Лондон Борис Джонсън излиза от дома си. Снимка: Ройтерс

Финансовият сектор на Лондон "ще процъфтява мощно", ако Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз на референдума на 23 юни. Това заяви днес пред депутати кметът на британската столица Борис Джонсън, цитиран от Bloomberg.

Подкрепата за оставане в ЕС сред бизнес лидерите е слаба, заяви Джонсън, позовавайки се на високопоставени банкери, чиито имена не уточнява. Джонсън е основен противник на кампанията на британския премиер Дейвид Камерън за оставане на Великобритания в ЕС.

„Това, което ме порази при частни разговори, които понякога водя с водещи банкери, е убедеността им, че излизането от ЕС ще бъде добре балансирано и няма да нанесе никакви щети на позицията на Лондон като водещ финансов център”, посочи Джонсън пред бюджетната комисия на Камарата на общините.

Кметът на Лондон обяви миналия месец, че ще подкрепи т. нар. Brexit, нанасяйки удар на премиера и проевропейската кампания. Това решение му спечели подкрепата на редовите членове на Консервативната партия и го направи фаворит на букмейкърите за наследник на Камерън на премиерския пост.

Последните анкети сочат, че 48% от респондентите подкрепят оставането на страната в ЕС, а 41% са за напускането му. Това е най-слабата подкрепа за оставането в ЕС в проучванията от май миналата година.

"Мисля, че Ситито ще продължи да процъфтява извън ЕС, да процъфтява мощно", каза Джонсън.

Той посочва председателя на Lloyds Bank Plc Норман Блекуел, директора на Royal Bank of Scotland Group Plc Шийла Ноукс и председателя на Arbuthnot Banking Group Plc Хенри Ангъст като примери за „много видни банкери в подкрепа на Brexit”.

Той сравни насаждането на страх от последиците на Brexit с преувеличените очаквания за възможен компютърен срив с идването на 2000 година и отхвърли предупрежденията на някои анализатори, че при напускане на ЕС британската лира ще се срине. По думите му британската икономика ще стане по-конкурентна.

Рискове има, ако останем в ЕС. Защо трябва да оставаме вързани за тази антидемократична система, отбеляза кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 8 години
Скапан СЕПАРИСТ....колко ли е взел за тази си позиция??? Къде са ни ПРОевропейските медии да му изкарат кирливите ризи??? ДОКАТО НЕ СЕ ВЪВЕДЕ СЪД ЗА СЕПАРАТИЗМ НЯМА ДА ИМА ЕДИННА ЕВРОПА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Англичанинът от руски произход Джоунсън е прекарал по-голямата част от живота си в затвореното общество на английската ,,висша класа'' и изповядва присъщата на тези среди ксенофобия и надменност по отношение не само на останалия свят, но и по отношение на англичаните от ,,по-нисш произход". Това са плиткомозъчни фанатици, които още живеят интелектуално във времето, в което Великобритания със сила и жестокост управляваше половината от познатата световна територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 8 години
Големите банкери се оказаха точно от банките, които държавата трябваше да спаси по време на кризата. Ясно, че им изнася да не важат правилата за регламентиране на държавната помощ в ЕС. Искат да си цоцат без да има кой да ги спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Има голяма вероятност финанЦийте да цъфнат. Така е. Но реалният производствен сектор? Нуждата от стоки и храни? Кой трябва да се плаши повече, един дет` произвежда и има пазар или тоз` който върти финанЦови далаверки?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
be_google
преди 8 години
ше ПРОФЪФТИ на майта ти рунтавата ***!!!! Я за си представим АКО се появи НЕКОРУМПИРАНА ГОЛЯМА ПАРТИЯ В ЕС и за такова мамата на офшорната мафия?!? А тогава де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още