IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко плащат европейците за висшето си образование?

Таксите за висше образование в Европа варират в широки граници, като в България на година се плаща между 300 и 1,5 хил. лева

21:03 | 17.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Колко плащат европейците за висшето си образование?

Сериозни разлики в отделните държави от ЕС по отношение на заплащането на висшето образование и заемите за студентите, отчита доклад на мрежата „Евридика” за учебната 2014/2015 година. 

Студентите в Скандинавските държави и Германия например не плащат такса за първият цикъл от своето висше образование (по бакалавърски програми).

Но дори и там, където има въведени такси – нещата варират сериозно. Най-ниските такси например плащат учещите в чешките университети – по-малко от 50 евро на година. Най-високи са те във Великобритания.

След сериозна реформа през 2012 година студентите в британските университети плащат средно над 11 хил. евро на година. Моделът обаче е уникален за Европа – таксата не се плаща веднага, а след дипломирането, когато доходите надхвърлят определен праг.

В Естония пък от тази година обвързват таксите с резултатите от обучението – плащат само студентите, които не са събрали задължителните кредити за учебната година. Подобна зависимост има и в Чехия, Испания, Унгария, Полша и Словакия.

В повечето европейски държави само малък процент от студентите получават стипендии. Исландия е единствената държава, в която няма система за държавни стипендии, макар че това понастоящем е предмет на разисквания. В рамките на 35 образователни системи стипендиите се предоставят въз основа на финансовите нужди на някои или всички студенти, а в 23 системи се предоставят стипендии въз основа на високи оценки от следването.

Почти всички от тези системи съчетават стипендиите, основаващи се на потребностите, и тези въз основа на оценки.
Държавно субсидираните заеми за студенти играят съществена роля за подпомагането на студентите в приблизително половината от обхванатите страни. По подобен начин, също в приблизително половината от страните, при подпомагането се отчитат семейните обстоятелства като цяло и помощта не се изплаща пряко на студентите, а под формата на данъчни облекчения за родителите или семейни надбавки.

Данните на „Евридика” за България показват, че обучението в бакалавърските програми в университетите се заплаща с такси между 300 и 1 450 лева в редовната форма на обучение в зависимост от специалността и университета). Таксите се определят от ръководството на отделните висши училища, допълват от неправителствената организация.

Задочното обучение се заплаща с такси между 115 и 980 лева годишно. Подобни са цифрите и за обучението в магистърски програми – между 300 и 1 550 лева годишно за редовно обучение и между 115 и 1000 лева за задочната форма.

Някои категории студенти са освободени от такси, е записано в доклада. Сред тях са деца сираци, хора с увреждания и обучаващите се във военни училища.

Малък брой студенти и само в редовната форма на обучение получават стипендии. Те са на стойност между 50 и 120 лева на месец.

Справка за таксите в отделните държави можете да направите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
lilivan
преди 9 години
питам, за да мога да сравня реално...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
lilivan
преди 9 години
300 и 1,5 хил. лева колко евро са сега реално? (не фиксирания нереален курс)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още