IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите в сектора на ресурсите се представиха най-слабо на европейските борси

Нагласите се влошиха на фона на спада в цените на петрола

19:28 | 09.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари записаха резки понижения в четвъртък, тъй като нагласите се влошиха на фона на спада в цените на петрола, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1%, сочат предварителни данни. Като цяло търговията беше колеблива и всички сектори финишираха на червена територия.

Европейските акции последваха предпазливия тон от борсовата сесия в Азия.

В Европа най-незадоволително се представиха компаниите в сферата на основните ресурси, като секторът затвори с 2,85% понижение. При Glencore спадът беше над 5%, след като компанията се съгласи да продаде 9,99% дял от земеделския си бизнес на British Columbia Investment Corp за 624,9 милиона долара.

Акциите на Antofagasta поевтиняха с 6,3% след като Canaccord Genuity понижи прогнозите си за акциите на компанията.

Акциите на германската компания E.ON отчетоха спад от 7,2%, след като акционерите одобриха отделяне на бизнеса за конвенционална енергия.

Хотелската верига Accor отчете 2,8% понижение в цената на акциите си, след като Credit Suisse понижи прогнозата си за акциите на компанията. 

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ескалира призивите си към правителствата за засилване на реформите и осигуряване на бъдещето на валутния съюз с аргумента, че увъртането по отношение на реформите и недокрай осъществената идея за валутен съюз може да доведат до продължителни икономически вреди.

„Има много разбираеми политически причини за забавянето на структурните реформи, но има и няколко добри икономически причини. Цената на забавянето просто ще бъде твърде висока", предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още