IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Европа ще плати висока цена заради липсата на реформи

Инвестирането в човешкия капитал е ключовата съставка при създаването на по-силен и обхватен растеж, заяви гуверньорът на ЕЦБ

12:14 | 09.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ескалира призивите си към правителствата за засилване на реформите и осигуряване на бъдещето на валутния съюз с аргумента, че увъртането по отношение на реформите и недокрай осъществената идея за валутен съюз може да доведат до продължителни икономически вреди, пише Financial Times.

В обръщение пред аудитория в Брюксел в четвъртък Драги заяви, че безпрецедентните мерки на ЕЦБ за стимулиране на икономиката се сблъскват с редица буфери, които блокират преливането на паричната политика в реалната икономика, която скоро може да попадне в демографски капан.

Очаква се застаряващото население на континента да започне да свива потенциала на региона за ръст заради понижаването на дела на хората на пазара на труда през следващите десетилетия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Признавайки това, президентът на ЕЦБ добави, че е налице „значителна свобода на действие", за да се произведе повече растеж чрез намаляване на дългосрочната безработица и повишаване на нивата на участие на пазара на труда. Правителствата трябва също така да вземат мерки за подобряването на производителността на работната ръка, заяви гуверньорът на ЕЦБ.

„Има много разбираеми политически причини за забавянето на структурните реформи, но има и няколко добри икономически причини. Цената на забавянето просто ще бъде твърде висока", предупреди той.

"Еврозоната е изправена пред двойно предизвикателство - да поведе фирми от всеки сектор до границата на производителността им, както и да осигури повече работна сила и капитал до тези производствени фирми", каза Драги. „И е от критична важност, защото това не само ще увеличи производството, но и заетостта и равенството на заплащането, тъй като работната ръка ще се концентрира във фирми, които се разрастват и изискват високи нива на уменията".

Президентът на ЕЦБ заяви, че европейските лидери трябва да станат по-отворени към търговията, като дадат възможност на фирмите да се възползват от глобалните вериги за доставки, за да произвеждат стоки с най-висока стойност. Най-бързата и мощна победа за политиците в Брюксел според Драги би било завършването на единния пазар за услуги. 

Друга област за действие трябва да бъде образованието. „В крайна сметка инвестирането в човешкия капитал е ключовата съставка при създаването на по-силен и обхватен растеж“, каза той. „И с течение на времето подобни инвестиции ще помогнат на еврозоната не само да се доближи до границата на производителността, но и да я премине".

Гуверньорът заяви още, че рестриктивната фискална политика, високите нива на лошите банкови кредити и опасенията за институционалната стабилност на еврозоната са компенсирали ефектите за стимулиране на икономиката чрез отрицателни лихвени проценти и масово изкупуване на облигации.

ЕЦБ намали лихвените проценти до рекордно ниски нива и стартира безпрецедентни покупки на облигации на стойност 80 млрд. евро месечно в опит да насърчи растежа и инфлацията в 19-членния валутен блок.

Тази политика обаче си навлече критики от страна на високопоставени банкери и икономисти, включително и на главния икономист на Deutsche Bank, който обвини институцията, че заплашва целия проект на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Според професор Керъл Куигли, ментор на Бил Клинтън в университета Джорджтаун, всичко това е било част от дирижиран план на група международни финансисти. В книгата Tragedy and Hope от 1964 той пише: Силите на финансовия капитализъм имаха още една грандиозна цел, да създадат истинска световна система за финансов контрол, държана в частни ръце, способна да доминира политическата система на всяка страна и икономиката на света като цяло. Според замисъла им, системата трябвало да се контролира във феодален стил от всички централни банки, действащи под общо ръководство, чрез тайни споразумения, договаряни на редовни частни срещи и конференции... - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Организирана престъпна група - банкова мафия ,и трябва да се прочете книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още