IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кошмарните сценарии за гръцката икономика изплуват отново

В гръцката преса отново се заговори за излизане на страната от еврозоната

10:21 | 12.10.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

На преден план отново излизат кошмарните сценарии за гръцката икономика, пишат днес гръцките вестници, цитирани от БТА.

Повод за коментарите са разногласията между Берлин и Международния валутен фонд (МВФ) по отношение на спасителната програма за Гърция. От фонда настояват за преструктуриране на гръцкия дълг, но Германия смята, че още е рано да се започва дискусия по въпроса.

Вестник "Имерисия" коментира, че пропастта между Вашингтон и Берлин относно гръцкия дълг е непреодолима. Според публикацията във Вашингтон е имало тайна среща на представители на МВФ, Европейската централна банка, Европейската комисия и Европейския стабилизационен механизъм по въпроса.

Изданието допълва, че преговорите за хода на гръцката икономика се провеждат атмосфера на задушаващ натиск и публикации, които отново извеждат на преден план темата с излизането на Гърция от еврозоната. 

За ново активизиране на слуховете за излизане на страната от зоната с единна валута пише и в. "Нафтемборики". Решението на европейските финансови министри да отпуснат само една част от чакания от Атина транш от 2,8 млрд. евро не трябва да се подценява, посочва вестникът като допълва, че това може да означава по-сериозни проблеми с гръцката спасителна програма.

Според информация на в. "Та неа" заради позицията на Германия и опасенията от забавянето на оценката на гръцката икономика, от която зависи дискусията за преструктуриране на дълга, може да има промени в състава на правителството.

Тема на коментари в местната преса е и възможното участие на Гърция в проекта за изграждане на газопровода "Турски поток". В понеделник в Истанбул Турция и Русия подписаха споразумение за реализиране на проекта.

Според в."Нафтемборики" има сценарии за включване и на Атина в газопровода. Проектът предвижда изграждане на съоръжение за пренос на природен газ от Русия към Турция в две части през Черно море и по суша - до сухопътната границата с Турция и през Гърция към страните от Южна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Пълни глупости. Гърция е така, защото харчи много повече отколкото произвежда. И гърците така са свикнали, цял живот някой да им дава, да харчат с раздути бюджети, да им се дават пари и да не работят.Я да си орежат парите и да харчат толкова-колкото произвеждат, да започнат да си изплашат дълговете и икономиката им полека лека сама ще си тръгне с ръст нагоре. Ръст се прави като правиш 15, а харчиш 10.. То не може цял живот да изкарваш 5, а да харчиш 15. Защото точно това е гръцката икономика. Просто, кратко и ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Изплуват, щот американците се омазаха в г'овна до ушите и немат в момента нито време, нито сили да се занимават с Гърция, в следствие на което мутти Шмъркел почувства прилив на сили и може да се изкуши в суматохата да потърси възмездие... хихи... Но сме виждали и други подобни опити за реваншизъм как завършват... Освен, ако янките верно не са глътнали вече яко водица... Ще си проличи по ходовете на Путин тук-там... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 7 години
Гърция страдаше и продължава да страда при лошо влияние от сгрешена европейска парична система.Ако не се допускаше тази държавна грешка Гърция нямаше да има сегашен дълг.За спасение на Гърция е необходимо подобрение на европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
А бе ти за толкоз време нонстоп гръцки цирк ,не стопли ли че малкото парче баница , което евентуално е изял обикновеният грък , днес трябва да го плаща като цяла тава...утре ше са две за плащане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
hagan
преди 7 години
значи ем искат още пари ем да не връщат старите-давайте не е щур този който яде баницанта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
А само вчера писахте ,че Европа дала положителна оценка на Гърция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
Не мога да разбера , кога Грекзит е излязъл от дневния ред . Това че не се говори нищо не значи , съвсем нищо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още