IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Антируските настроения се зараждат във Вашингтон и се изпълняват в ЕС

Целта е Европа да се откаже от руския газ и да купува скъпия втечнен газ от САЩ

15:47 | 25.10.16 г. 36
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: архив Ройтерс

"Голяма част от антируските настроения, особено в областта на енергетиката, се раждат във Вашингтон, а след това се осъществяват в Европа в рамките на прословутата трансатлантическа солидарност". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред членовете на Асоциацията на европейския бизнес, пише руската информационна агенция ТАСС.

Според него целта е Европа да се откаже от руския природен газ и да купува много по-скъпия втечнен газ от САЩ.

Русия винаги е била надежден енергиен доставчик, а газовата инфраструктура от десетилетия се развива спрямо потребностите на Европа, каза руският външен министър. Той допълни, че през последните две години Москва нееднократно е предлагала връщане към диалог. Думите на Брюксел обаче остават само на хартия.

Блокират се съвместните търговски проекти, поддържани от страните членки на ЕС, включително "Южен поток" и "Северен поток" 2", поясни още Лавров.

Дори и след неуспеха на "Южен поток" Русия е готова да доставя газ за Европа, но вече през "Турски поток". Плановете предвиждат изграждането на втора тръба, по която ще бъдат доставян руският газ за Европа.

За реализацията на тази идея обаче Москва ще иска "недвусмислени официални гаранции на хартия", става ясно от думите на руския външен министър.

Вчера на среща с руския президент Владимир Путин ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че компанията има готовност да завърши и двете тръби на "Турски поток" до 2019 г. При разговора между двамата не става въпрос за европейските гаранции.

Милер посочи, че Турция се е ангажирала да издаде разрешителните за газопровода. До края на годината "Газпром" ще изгради нужната инфраструктура на територията на Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 0
Hammer
преди 7 години
Когато САЩ вече бяха близо до една от целите, които гонеха в Украйна, а именно да откраднат морксата база в Севастопол, Русия нямаше избор и трябваше да действа. Действията й се явяваха отговор на предишните действия на САЩ и ЕС - Путин нямаше как да гледа безучастно настаняването на натовски кораби в Севастопол.В геополитиката на САЩ водещ принцип е да не се допуска друга държава да заплашва хегемонията им - казано е в прав текст. Русия се намеси в Сирия през 2013 г. и предотврати в последния момент военни действия срещу Асад. Преди това Путин беше започнал едни изказвания как международната търговия не било нужно да се осъществява посредством щатския долар..БРИКС започнаха да говорят същото...Русия на Путин очевидно представляваше заплаха за САЩ - правенето на "бизнес и кинти", както се изрази ти отдавна не бяха приоритет във външната политика на САЩ спрямо Русия. Затова се стигна до Украйна - САЩ съвсем съзнателно целяха да се намесят в една от зоните на интерес на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
Hammer
преди 7 години
В грешка си, от САЩ и ЕС дойде, когато политиците им сновяха по майдана и докато раздаваха курабии, се месеха в политиката на Украйна. Те нямаха право да участват в събитията. Ако Русия правеше същото си представям каква щеше да е реакцията на демократите с двойните стандарти. После Виктория "*** the EU" беше хваната да реди новото временно правителство - след като Янукович бъде сменен, както каза тя. САЩ и ЕС подкрепиха преврата, който последва в Украйна и това е факт, както и всичко споменато до тук. Янукович може и да беше един от най-престъпните президенти на Украйна, но въпроса не е в това. Той беше избран за президент и освен това само вечер преди преврата министрите от ЕС сложиха подписите си върху споразумението, което още на следващия ден потъпкаха. Всъщност това отвори очите на много хора в Европа какви двойни стандарти има ЕС - спомням си как бях в ОК по това време и обсъждах събитията с няколко англичани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 7 години
напротив, ние сме били тук преди Русия ... въпреки предатели и *** като теб, които с радост плют по родината докато децата им живеят добре в САЩ...Така са и другите комунисти и путин, лъъжат собствените си хора колко са велики, обаче децата им в гнилия запад !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 7 години
Точно заради наличието на интернет, както и скорошния спомен от руското робство би трябвало да ви е отворило очите. И по добре да си платен, защото така поне има логично обяснение за нелогичните ти действия ... стига с тия амбиции на САЩ.... техните амбиции бяха да правят бизнес и кинти с Русия, а не да водят война. Напрежението което го има сега дойде изцяло от Русия и путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Е...хубаво де, може да сме колатеръл демич, дето викат на село. Ама мен за нас си ни по-ми дреме. Хахахаха:) това беше силно за Горби:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Те не предадоха нас! Те си емаха байката сами, себи си предадоха! Те предадоха не комунизма и социализма, те предадоха цялата си история, всичките си царе, с които се гордеят!!! Никой, никога и никъде не и правил това, което това го^ведо с лекето на тиквата направи!!! горбачов най-вероятно е незаконен син на българин - само ние можем с такова удоволствие и въодушевление да си затрием държавата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 6
Hammer
преди 7 години
Иначе да, в Донецк имаше настроения за присъединяване към Русия, западните медии постоянно предричаха как всеки момент Путин ще грабне и тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 6
Hammer
преди 7 години
Всъщност аз си губя времето пишейки, за твоето не знам..може да ти се плаща :) Просто е трудно да приема, че при наличието на интернет (не сме във времената, когато облъчването по телевизията беше цялата налична информация) някой може толкова сляпо да вярва на всяка западна пропаганда срещу Русия. Другият вариант е омразата - тя може да замъгли в такава степен съзнанието, че събитията да бъдат интерпретирани така едностранно като теб.Русия на Путин е по-стабилна от Русия на Елцин и това се вижда от руснаците и не само. Ако руснаците си харесват Путин не съм аз този, който ще съди решението им. Русия на Путин спира прекомерните амбиции на САЩ (или поне опитва) и поради това смятам, че е необходимо да съществува една по-силна Русия. Подкрепям двуполюсен свят, омръзна ми от постоянно демократизиране на държави. Оставам с впечатлението, че доста хора се чустват като мен, не само в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 6
Hammer
преди 7 години
Танкове и оръжия, които никога не бяха нито доказани, нито показани от тези, които обвиняваха Русия в това? КОЙ е този опозиционен лидер? Ако говориш за Немцов..какъв лидер изобщо беше този, та чак толкова да обърква сметките на върхушката, че да се налага да го убива? Путин лично ли го е застрелял според разследването? :) За самолета най-забавно беше как се знаеше кой го е свалил 10 минути след свалянето му - Обама и марионетките от ЕС бяха готови с екпертизата :)Забавно е какви опорки използваш ти, но как дори не се усещаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 7 години
да ти отговоря на единия въпрос, че по надолу няма и да чета, достатъчно време си загубих.Значи да подкрепяш Русия на путин в днешно време или трябва да си платен *** или тотален глyпак... тук не е до гледна точка или до любим футболен отбор.... подчертавам на Русия на путин, защото против обикновения руснак или самата държава нямам нищо, даже ги съжалявам че заради джуджето тънат в такава мизерия, че и мозъците им проми в последно време....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още