IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон намекна, че може да запази свободното движение и след Brexit

Бизнесът и правителството ще имат нужда от време, за да се настроят към новите обстоятелства, обясни премиерът Тереза Мей

15:23 | 05.04.17 г.
<p>
	Тереза Мей. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

И след Brexit Великобритания ще позволи свободното движение на граждани от ЕС, или поне за известен период от време. Това пише ВВС, позовайвки се на коментар на британския премиер Тереза Мей.

Мей посочи, че след като Лондон постигне сделката за излизане от ЕС, бизнесът и правителството ще имат нужда от известен период от време, за да се нагласят към промените. Според изданието това означава, че през преходния период правата на европейските граждани може би ще бъдат запазени.

Именно запазването на права на гражданите е основата, на която европейските институции ще стъпят в преговорите с Лондон. Тази заявка вече направиха от Европейския съвет, а подобно заявление се готви и от Европейския парламент. Темата за Brexit ще бъде обсъдена в пленарната сесия в Страсбург по-късно днес.

Европейските депутати изготвиха и резолюция, с която призовават за "справедливо третиране на гражданите и от двете страни". Документът настоява, че интересите на гражданите трябва да бъдат с приоритет при преговорите. Статутът и правата на гражданите трябва да се основават на принципите на реципрочност, равенство и недискриминация, допълват още от ЕП в проекта за резолюция, която ще бъде гласувана в сряда.

От ЕП отбелязват още, че не е допустимо да се водят преговори на двустранно ниво между Великобритания и другите членове на ЕС.

Лондон подаде молба за напускане на общността на 29 март. Пътната карта за преговорите ще бъде дискутирана по-късно през този месец и от лидерите на ЕС.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още