IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон и Трюдо са единни за споразумението за климата и свободната търговия

В Хамбург най-младите лидери в Г-20 демонстрираха волята си да защитят Парижкото споразумение за климата

19:55 | 07.07.17 г. 1
<p>
	<em>Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и канадският премиер Джъстин Трюдо (вдясно). Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и канадският премиер Джъстин Трюдо (вдясно). Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон и канадският премиер Джъстин Трюдо демонстрираха днес волята си да защитят Парижкото споразумение за климата и свободната търговия на фона на противопоставянето на Съединените щати, предаде AFP.

Преди разговорите си в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург Трюдо припомни пред журналисти, че Канада и Франция са твърдо ангажирани с новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне.

Френският държавен глава също подчерта общия им ангажимент по климатичните проблеми "в момент, когато Парижкото споразумение се поставя под въпрос от някои", имайки предвид решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли страната си от споразумението.

Макрон се спря също на икономическия растеж и търговския модел, който двамата с Трюдо възнамеряват за насърчават, за да бъде възможно да се финансират обществени модели, "от каквито има нужда днес".

Във връзка с предложеното споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА), той припомни, че френското правителство е назначило вчера комисия за оценка на ефектите му върху околната среда и здравето, за да се вземат предвид критиките срещу него.

Макрон и Трюдо, най-младите лидери в Г-20 и изгряващи звезди на световната политическа сцена, за пореден път демонстрираха близостта си, както направиха и на срещата на Г-7 в Таормина през май, когато заляха интернет със свои общи снимки.

Огромно удоволствие е да се разговаря с Еманюел, с когото имаме толкова много общи интереси, каза днес Трюдо. Макрон отговори в същия дух: Удоволствието е взаимно.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Vesko94
преди 6 години
Тук впечатление правят розовите чорапки на Трюдо :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още