IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариано Рахой за пореден път прие мандат за съставяне на правителство в Испания

Ако до 31 октомври не встъпи в длъжност ново правителство, ще трябва да бъдат свикани нови парламентарни избори - третите за една година

22:26 | 25.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Действащият консервативен премиер на Испания Мариано Рахой е приел за пореден възложения му от крал Фелипе Шести мандат да състави ново правителство и да сложи край на 10 месеца политическа безизходица, предаде БТА.

Рахой направи изявлението си, след като кралят приключи два дни консултации с партийни лидери за излизане от безизходицата преди крайния срок 31 октомври. Ако до тази дата не встъпи в длъжност ново правителство, ще трябва да бъдат свикани нови парламентарни избори - третите в Испания за една година.

Председателката на парламента Ана Пастор заяви, че сесията по одобряване на новия кабинет ще започне утре, за да може първият вот на доверие да се състои в четвъртък, а вторият и последен - в петък.



Рахой вероятно няма да получи нужното абсолютно мнозинство в 350-местния парламента на първия тур на гласуване. На втория тур ще му е достатъчно да бъде подкрепен от повече депутати, отколкото го отхвърлят и вероятно ще бъде преизбран за премиер до края на седмицата. В момента Рахой има подкрепата на 170 депутати, включително 137-те от неговата Народна партия.

Социалистите, които имат 84 депутати, се съгласиха да гласуват против Рахой на първия тур, но да се въздържат на втория, като по този начин ще направят възможно встъпването в длъжност на нов кабинет.

"Гарантирам ви, че ако спечеля вота на доверие, ще работя още от първия ден за стабилно и дълготрайно правителство. Напълно осъзнавам какви трудности съществуват за правителство на малцинството", заяви Рахой, цитиран от Ройтерс.

Другата парламентарна сила, която се съгласи да подкрепи правителство на Рахой освен Народната партия, е либералната партия "Сиудаданос" (Граждани). Лидерът й Алберт Ривера заяви, че "е горд, че ръководи парламентарна група, която иска да помогне на испанците да живеят малко по-добре". Той изтъкна, че в преговорите с Народната партия са договорени "100 реформи" и подчерта, че следващото правителство "няма да може да прави каквото му скимне" без да води диалог, както когато Народната партия имаше парламентарно мнозинство.

Социалистите обещават, че те ще олицетворяват опозицията, но това им твърдение се оспорва от крайнолявата формация "Унидос Подемос". "Подемос ще излязат на улицата, така ни казват в познатия си тон, а парламентарната група на социалистите ще ръководи опозицията", заяви и.д. лидер на социалистите Хавиер Фернандес.

Лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас заклейми социалистите, които по думите му "ще се правят, че бият правителството с тояги през деня и ще сключват стратегически споразумения с него вечерта".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още