IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Еврозоната все още се нуждае от стимули

Равнището на инфлацията еврозоната остава ниско, коментира председателят на Европейската централна банка

17:51 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви днес в края на заседанието на банката по паричната й политика, че равнището на инфлацията остава ниско в еврозоната и че 19-те страни, въвели единната валута, се нуждаят от още парични стимули, предаде AP.

Драги даде традиционната си пресконференция след заседанието на 25-имата членове на управителния съвет, на което водещите лихви останаха без промяна

Еврото поскъпна до близо 14-месечен връх в четвъртък следобед след изказването на Драги, че скорошният подем на валутата не е достатъчен повод за притеснение за управителния съвет, предаде Financial Times. Същевременно той даде сигнал, че ЕЦБ все още не е близо до промяна на политиката си.

Драги призна, че силата на еврото „е получила известно внимание“, като посочи, че „последното нещо, което цели управителният съвет“ е внезапна промяна на условията за финансиране. Той обаче отбеляза, че "условията за финансиране като цяло остават в подкрепа на завръщане на инфлацията към целевото равнище".

Както се очакваше, франкфуртската финансова институция запази на нулево равнище водещата си лихва, която е референтна за кредитирането в еврозоната. Лихвата по депозитите е минус 0,4 на сто, а овърнайт лихвата е 0,25 на сто.

ЕЦБ не промени и мащабната си програма за изкупуване на дългови книжа, която е на стойност 60 млрд. евро месечно. Банката си остави отворена вратичка за увеличаването й, както и за удължаване на срока й, ако е необходимо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още