IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни за пореден път защити действията на АЦБ след вота за Brexit

Управителят на АЦБ се дистанцира от главния икономист на банката Анди Халдейн, който каза, че част от критиката към прогнозите на банката е оправдана

20:10 | 11.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни за пореден път защити действията на институцията след референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), съобщи Bloomberg. По време на изслушване в британския парламент Карни заяви, че действията на регулатора са помогнали да се избегнат проблеми с финансовата стабилност след вота.

Освен това управителят на АЦБ се дистанцира от главния икономист на банката Анди Халдейн, който заяви, че експертите, изготвящи прогнозите, са изправени пред криза. Причината за това е по-доброто от очакваното представяне на британската икономика след вота за Brexit.

Миналата седмица Халдейн каза, че част от критиката към икономическите прогнози за непосредственото влияние на Brexit е оправдана.

Според Карни банката правилно е идентифицирала риска за финансовата система, произтичащ от Brexit.

Той заяви пред депутатите, че има рискове пред британската финансова система, които днес са по-слабо изразени, отколкото по-рано се очакваше. Част от причините за това са именно действията на АЦБ. По думите му обаче все още съществува вероятност процесът по напускане на ЕС да задълбочи някои рискове.

Карни посочи още, че рисковете са по-големи за континентална Европа, отколкото за Великобритания. Пред членовете на парламентарната комисия по финансовите въпроси Карни заяви, че е препоръчително да има преходен период. „Ако няма такъв преходен период, това ще има своите последици. Ще работим, за да се справим с тези последици възможно най-добре“, посочи управителят на банката.

Според него Великобритания трябва да се концентрира върху стабилния достъп до финансовите пазари след Brexit. Индустрията на финансовите услуги може да пострада сериозно само заради това, че губи достъп до единния пазар на Евросъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още