IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей създаде министерска комисия за управление на преговорите по Brexit

Половината от 12-те членове са поддръжници на Brexit, което засилва сигналите за "твърдо излизане" от ЕС

17:30 | 14.10.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преговорите за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз ще бъдат управлявани от група от 12 министри, които включват почти всички евроскептични членове от кабинета на Тереза Мей, като това само засилва сигналите, че министър-председателят планира „твърдо излизане“ от ЕС, коментира Bloomberg.

Комисията ще „наблюдава преговорите по оттеглянето от Европейския съюз и оформянето на нова връзка между Обединеното кралство и ЕС, както и политика по международната търговия“, се посочва в непубликуван документ на британското правителство, получен от Bloomberg.

Групата включва всички шест членове на кабинета на Мей, които водиха кампания за излизане от ЕС преди референдума през юни: външният министър Борис Джонсън, министърът по международна търговия Лиам Фокс, министърът по Brexit Дейвид Дейвис, министърът по международното развитие Прити Пател, транспортният министър Крис Грейлинг и министърът по околната среда Андреа Лийдсъм.

Рисковете около създаването на комисията засилват опасенията на компаниите и инвеститорите, че Мей планира т.нар. „твърдо излизане“, при което правителството ще приоритизира контрола върху имиграцията пред достъпа до свободна търговия на стоки и услуги на единния пазар на ЕС.

В кабинета на Мей има 23 министри, като само една четвърт от тях подкрепиха Brexit. Така половината от новата 12-членна министерска комисия, която ще управлява Brexit, водеше кампания за излизане от ЕС. Останалите шестима министри в Комисията за излизане и търговия с ЕС, както е официалното име на групата, подкрепяха оставане на страната в евросъюза. Сред тях са финансовият министър Филип Хамънд, вътрешният министър Амбър Ръд и министърът по заетостта и пенсиите Деймиън Грийн.

Според британските правила министерските комисии могат да взимат колективни решения, които са обвързващи за правителството. Комисията е „висш орган за взимане на решение в правителството, занимавайки се с важни въпроси на деня и цялостната стратегия на правителството“, пише в сайта на британското правителство. „Министерските комисии намаляват бремето върху кабинета, позволявайки взимането на колективни решения от по-малък брой министри“.

Всичко по темата Brexit - следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
nobel
преди 7 години
Сега единствено остава само ЕС да забрани свободното движение на англичани в рамките на съюза. Защото за малко по-тъмнокожите движението е напълно свободно. От което става НАПЪЛНО ясно от какви хора има нужда ЕС. Британците съвсем очевидно не са достатъчно интелигентни и образовани. За разлика от "сирийските бежанци". Или каквито по-точно са там, защото очевидно далеч не всички идват ТОЧНО от Сирия. Но така или иначе са много добре дошли и ще ни помогнат с опита и професионалната си квалификация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още