IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Граничният контрол по балканския път няма да реши проблема с миграцията

Споразумението между ЕС и Турция е единственото трайно решение на проблема с миграцията, заяви германският канцлер

23:15 | 05.10.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел отправя в публикувано днес интервю нови критики срещу затягането на граничния контрол по т. нар. "балкански път" на мигрантите и подчертава, че споразумението между ЕС и Турция е единственото трайно решение на проблема с миграцията, предаде DPA.

"Ако ме питате дали затварянето на балканския път решава проблема, ще кажа ясно не", заявява тя пред седмичния вестник "Цайт". По думите й през седмиците преди да влезе в сила споразумението ЕС-Турция на практика в Германия са влезли по-малко мигранти, но в Гърция са пристигнали 45 хиляди.

Канцлерът отхвърля обвиненията, че се е отметнала от политическата си позиция от септември м.г., когато отвори границите на Германия за търсещите убежище, събрали се в Унгария. Тогава нейният жест на добра воля бе приветстван от международната общност, но после тя бе критикувана, че допуснала стотици хиляди мигранти в Германия през последните три месеца на 2015 г.

"По принцип моята политика остана постоянна", казва Меркел, която през тази година предприе някои мерки за ограничаване на миграцията. "Ако възприемаме сериозно своите възгледи за хуманността, тогава претенциите за ненакърнимост на човешкото достойнство не трябва да свършват до държавните гаранции на Германия, нито до границите на Европа", заявява Ангела Меркел.

Миналия месец германските власти обявиха, че влезлите в страната мигранти през 2015 г. възлизат фактически на 890 хиляди, а не 1,1 милиона, както се съобщаваше дотогава. Разликата се дължи на това, че някои кандидати за убежище са се регистрирали на повече от едно място, някои са отпътували за други страни от ЕС или са се завърнали в родината си.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 7 години
В ЕС живеят 400 000 000 души, от които с висок стандарт половината.В Африка има 2 000 000 000 гладни черни.В Азия около 3 000 000 000 гладни какви ли не.Толкова ли не проумява тази жена, че не може да приеме всички ???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 7 години
На тази вече няма ли да й поискат оставката и самите германци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Manyface God"
преди 7 години
От кога госпожата разбира от миграция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
А с какво е по-различно споразумението с Турция от затварянето на балканския път, бабичко? С НИЩО! И двете имат за цел да задържат бежанците в Турция - едното - хич и да не ги пуска в ЕС другото - като им ги връща. Даже наш Бойко го прозря и ти каза, че докато в Сирия не се успокоят нещата, така ще е. Докато не се създаде Кюрдистан, така ще е, защото колкото и да е голяма и силна Турция и колкото и да не иска Ердоган, кюрдите са море, имат самосъзнанието на нация, имат стремежа да са нациям имат числеността и.. не мое да спреш гората да се разлиства. Само че ти, като се изживяваш лидер на ЕС, направи ли нещо? Срещна ли се с Обама, с Путин, с Ердоган изказа ли се в ООН, иницира ли създаване на мирен план? Не, седиш и мислиш глупости, а ония мухльовци от ЕСто ти пригласят, а Орбан и чехите отпяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 1
blackaquarius
преди 7 години
Ще се въоръжаваме май!!! Натам отиват нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 5
Fair
преди 7 години
Какъв балкански път, какви 5 лева!? Вчера пътувах по маршрут Швейцария, Франция, Италия. ТОТАЛЕН граничен контрол и зверски проверки на араби и черни. Маршрут от 4 часа с късмет се взима за 7! И това е Шенген! Каквото и да си говориме - толерастията търпи пълен крах - проблема е че всички плащаме за дивотийте на разни изтрещели бабички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Е как да каже че направи мегаглупост миналата година , съвсем съзнателно...в угода на задокеанските си господари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още