IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Не оставихме Гърция в еврозоната, за да я изоставим в хаоса с бежанците

Германия започва да обръща курса и може и да подкрепи смекчаване на условията по спасителната програма за страната

12:11 | 29.02.16 г. 32
Меркел: Не оставихме Гърция в еврозоната, за да я изоставим в хаоса с бежанците

"Не оставихме Гърция в еврозоната, само за да я изоставим сега с многобройните й проблеми". Това коментира германският канцлер Ангела Меркел в интервю за обществената германска телевизия ARD по повод хаоса с бежанската криза в южната ни съседка.

Според германския канцлер Атина се нуждае от европейската подкрепа, за да се справи с мигрантската вълна и ще направи всичко по силите си, за да остави границите отворени.

Борбата на Меркел всъщност е насочена към опазването на ЕС в неговата цялост, допълва Bloomberg. От фрагментацията на Съюза сериозно ще пострада германската икономика. Затова и страната ще се опита да опази целостта му.

Намек в тази насока направи и финансовият министър Волфганг Шойбле, коментирайки, че Германия може да се съгласи със смекчаване на условията по третата спасителна програма на страната. Шойбле беше един от най-яростните критици на гръцките власти и през миналото лято работеше активно за временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната. 

Темата за бежанците ще бъде отново обсъдена по време на среща на лидерите на ЕС и на Турция в Брюксел, насрочена за 7 март. В ход вече е и операцията на НАТО срещу нелегалния трафик на хора в Егейско море.

Очакванията на гръцкия министър на миграцията Янис Музалас са, че тя значително ще намали потока от мигранти към страната – с около 70%, пише в. „Катимерини“. Затворените граници обаче ще оставят в „капана на Гърция“ около 70 хил. бежанци още в рамките на следващите няколко седмици.

Междувременно в Атина отново пристигна техническия преговорен екип на „четворката“ кредитори на страната. Преговорите обаче буксуват, а въпреки заявките правителството на Алексис Ципрас още не е внесло официално и предложението си за пенсионна реформа, което по предварителни очаквания дори трябваше вече да е гласувано от парламента. 

Гръцките власти на няколко пъти вече намекнаха, че ще поискат известно облекчаване на условията заради бежанската вълна, която вече предизвиква и сериозни разходи за хазната. Според някои изчисления Гърция ще похарчи около 500 млн. евро за решаване на проблема през тази година. А ако границите по Балканския маршрут бъдат затворени – необходимата сума ще бъде поне 600 млн. евро.

Според Международния валутен фонд обаче става въпрос за разходи в размер от не повече от 250 – 300 млн. евро.

Гърция вече е поискала и помощ от европейските си партньори, за да се справи с кризата в момента, стана ясно още от думите на Янис Музалас. Каква точно е тя и в какъв размер, той не уточни. Официално гръцкото правителство обаче коментира пред Ройтерс, че са поискали допълнително палатки, спални чували и транспортни средства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Братле, националността на един индивид не се свежда само до това кой мразиш. Ти може и да си осъзнал, че си гражданин на света без националност, масово европейците не са, да не говорим за цяла Азия, която е врящ казан в момента по тази причина точно. Такива утопични хора като тебе са малко, но за мен те са заблудени. Света е далеч от утопия, а аз лично мисля, че за нас е отредено точно обратното - дистопия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
аз това още на 20 го разбрах, като бях в гимназията "големите врагове" бяха враца и михайловград, после като станах студент изведнъж нещата станаха, ние сме от северозапад, тия мекащите как ме дразнят.... после след 2 години отидох в щатите на бригада ... там стана, абе ние сме балканци/европейци ще ги еааа ти американци и латиноси и така нататъка... та към коя група ще се причислиш е въпрос на избор, освен ако не си много слаб в главата, когато избора ти бива спуснат :):) ... ако ме разбираш какво искам да ти кажа... дето се вика след 100 години ще срещнем извънземни, пак ли ще се делим на такива и онакива и ще се мразим за неща случили се преди 200 години и дето нито един жив онова време не е останал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
чакай, чакай ... ти нали не си се подвел на тази партенка с "променяне на образованието". Нищо променено няма, този скандал беше Д. Вълчев да си вкара неговата ***, защото той печата учебниците и има едни пари за усвояване... и точно с промиване на мозъците става, защото националноста е набита точно така.... помисли (без да си пристрастен) ние защо сме българи? Как и точно кога на тази територия хората са почнали да мислят че са българи (предполагам че не отричаш че и други народи са живяли тук), защо към днешна дата хората около България вече не са българи, а до преди 100-150 години са били ? Нещата не са само в нашия живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 8 години
факт е, че ние си премахваме лека полека националността като си променяме образованието в момента. Не съм сигурен, че в другите държави е така, но съм убеден, че чрез промиване на мозъци една "европейска" националност няма да се получи. Докато имаше фалшив растеж всичко беше наред, но сега в момента плащат сметката и не им харесва. Когато започнат да се питат "каква е файдата от този ЕС" е момента на дезинтеграция. А те вече започнаха и от изток и от запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
фактите са такива към момента, преди 10-20 год бяха по различни, но процес на изграждане на една нация протича дълго и бавно. Говорил съм и съм работил с достатъчно много, от различни държави от ЕС и не съм съвсем съгласен с теб. Доста е праволинейно и в стила "до кога ние жителите на северна България ще търпим всичко да се инвестира в София" Незнам дали се изразявам правилно и разбираемо и може би за това не ми разбирате гледната точка... всичко се възпитава и учи, като си се родил (и аз) нито си знаел кой си, нито ква националност си.... хората ги е грижа да живеят добре, и като не живеят добре си търсят причина, оправдание и тнт....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 8 години
фактите са си факти. може би не си говорил с много западно европейци, но те в голямата си част са такива каквито ги описвам. Разбира се има изключения, но както са казали едни по-умни хора - потвърждават правилото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
в Европа има хора и хора ... както и тенденциите се менят, както и начина на мислене, така че генерални заключения не прави.... или викаш в България всички сме българи, но някой са софиянци, други пловдивчани и тнт.... та колкото ти е по ограничено мисленето, толкова по на дребни групи може да се делим. Ако искаш и по квартали, а има случаи да се делят и на етажи.Та ако имаше по далновидни политици там в Брюксел, нещата щеше да вървят в посоката дето казвам, и ти никога нямаше да си задаваш този въпрос и да стигнеш то това умозаключение с което си мислиш че си развързал възела на проблема :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
ааа няма, ако имаше граници тъпoтията ти нямаше да си тук, от любимите ми лицемери си ти.... целуваш на *** краката и плюеш америка, но децата ти са там и се ползват от благодата на свободния живот, докато ти пропагандираш децата на другите да живеят в комунистическата ти мизерия .... така че точно ти си от най гнусните представители на нашия народ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Абе все пак всичко си има някакви разумни граници, нали? Дори и тъ потията и неграмотността. Поне в този форум! Некак си е обидно да четеш такива бисери точно тук! Да си пишат като Стоенчо за пу тя, мутя и прочее там и да не се отвиват по други теми - така просто ги прескачаш и нема конфликт. А нашия като се разпищолил и с такова вътрешно убеждение заанал-лизирал... Антрополог, геби... хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Не ги е срам, друже, защото нямат срам. Знаеш ли какви щуротии са извършили по време на Великата Френска Революция? Страшни. И за да маскират безумието си, нарекли я Велика. Обезглавили краля - кроткия и готов на конститиционни промени Луи 16. Обезглавили Лавоазие - действащ шеф на френската академия на науките и един от най-видните учени на своето време, пък и след това. Банда смехурковци на по 30-тина години решили да си играят с гилотината като на фунийки. Накрая нито един от тях не оцелял - взаимно се изтребили. В Бастилията имало само един затворник, но те я щурмували. Ей такива ми ти едни срамни работи. Германците пък си обърнали словореда и цифрите, за да не могат жените им да разберат колко бири са изпили. Докато каже ахт унд ... и на цванциг биер вече е заспал. Такава е една срамната история, но и тя от срам мълчи. Ние, ние ... какво - то в България не остана материал, кой е този, който изпитва срам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още