IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите на Гърция с кредиторите са в застой на фона на бежанската криза

Атина повдигна въпроса за разходите за бежанците в бюджета за 2016 година

17:50 | 25.02.16 г.
Преговорите на Гърция с кредиторите са в застой на фона на бежанската криза

Преговорите между кредиторите и Гърция отново са в застой, след като правителството не е внесло основните си промени, свързани със социалното осигуряване и данъчното облагане, съобщава Greek Reporter. Допълнително има спор и по отношение на разходите, които Атина прави, свързани с бежанската криза.

Преговорите относно изпълнението на мерките, предписани в спасителната програма, пък ще забавят прегледа на програмата. Преди той да покаже позитивно развитие на ситуацията, Гърция не може да получи нов паричен транш по програмата. Преди дни стана ясно, че южната ни съседка е обезпечена със средства и няма да има нужда от парична подкрепа до юни.

Според гръцкото издание "четворката" кредитори са на мнение, че са нужни допълнителни мерки за преодоляване на дефицити в бюджета за 2016 година на стойност между 700 и 900 млн. евро. Атина очаква допълнителни приходи от 440 млн. евро от увеличаване на данъка върху хазарта. Според кредиторите обаче те няма да са повече от 150 млн. евро.

Допълнително в бюджета за 2017-2018 година има недостиг от около 2 млрд. евро и това ще наложи преразглеждане на заплатите на лекарите в държавния сектор, университетските преподаватели, съдии, полицаи и военни.

Гръцкото правителство е повдигнало и въпроса за разходите за справяне с бежанската криза. Според данните, представени от Атина, разходите за бежанците ще бъдат около 500 млн. евро, докато страната е получила само 30 млн. евро помощ от ЕК. Ако границите бъдат затворени, разходите на Атина ще скочат до над 600 млн. евро.

По тази причина и властите в страната настояват това да бъде взето под внимание при изчисляване на данните за бюджета през тази година. Техническият преговорен екип обаче е категоричен - такова решение може да дойде от Европейската комисия.

В допълнение от Международния валутен фонд, който е една от четирите институции в новата спасителна програма за Гърция, заедно с ЕК, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен фонд (ESM), пък изчислява, че разходите на Гърция, свързани с бежанската криза, едва ли ще надхвърлят 250-300 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още